«Фейковий» пивзавод

 

 

Незабаром з будівлі варного цеху пивзаводу на вулиці Новгородській знімуть риштування і представлять громаді Франківська чи то відреставровану, чи відбудовану пам'ятку архітектури. В українській мові навіть немає слова на позначення того, що зробили з колись однією з найгарніших і найдавніших пам'яток архітектури Станиславова. Найближчими термінами є німецьке поняття «реставрація насмерть» та англійське «фейк» - підробка, імітація.

 

 

"У німецькій мові побутують поняття «реставрація насмерть» (Tod renovieren) та «реставрація вщент» (Kaput renovieren), які вживаються для такого не дуже чутливого підходу до реставрації, коли тим, хто робить реконструкцію чи реставрацію, здається, що йдеться про повернення первісного вигляду або принаймні про поліпшення стану, але насправді ця інтенція зовсім розминається із тим, чим та споруда була спочатку, – зауважує культуролог Юрко Прохасько. – Тобто йдеться про суцільне нерозуміння попередніх культурних текстів і контекстів".

 

Реконструкція насмерть заходить так далеко, каже культуролог, що від оригіналу не залишається живого місця, в найкращому разі залишаються параметри будинку, його розміри. «Але через зруйнування матеріального тіла пам'ятки ми втрачаємо здатність її відчитувати у первісному вигляді. Ми назавжди позбавляємо себе найважливішого інтерпертаційного ресурсу, адже ми можемо інтерпретувати артефакти культури тільки тоді, коли вони є у непорушеному стані».

 

За цим ховається ще один феномен – компенсаторної модернізації, вважає Юрко Прохасько. «Оскільки у людей є величезна потреба у модернізації життя загалом, то люди, замінюючи вікна або двері у старих будинках, роблять щось таке, щоби впевнити самих себе, що вони ідуть в ногу з часом. Треба пам'ятати, що модернізація у сфері пам'яток взагалі не мусить відбуватися, там може відбуватися лише дбайливе збереження. Для цього є інстанції, які регулюють питання реставрації і не допускають такої радикальної реставрації насмерть. В цих інстанціях панують консолідовані еліти, які мають певні уявлення про власність і про смак. Вони регулюють міру і напрям реставрації. У нас бракує всіх трьох чинників: справжньої модернізації життя, нормативної регуляції і консолідованих еліт».

 

У випадку франківської пивоварні, на думку Юрка Прохаська, йдеться навіть не стільки про реставрацію насмерть, як про руйнацію. «Це руйнація свідома і всупереч волі громадськості. Далі сталася відбудова того, що англійською мовою називається «fake» – імітація, підробка, причому абсолютно нової будівлі, яка вже нічого спільного не має з оригіналом». Культуролог звертає увагу на те, що у новобудові порушені пропорції будівлі, ритм, членування, не кажучи вже про використані будівельні матеріали, які важко назвати автентичними.

 

До речі, спершу на будівлі варного цеху з'явився напис «Brovar parowy Sedelmajera». Зедельмайєр був лише одним з тимчасових власників пивзаводу, завод певний час носив його ім'я, але цього ніколи не було відображено на фасаді будівлі. До того ж у слові «Brovar» допустили помилку, правильне написання польською – «browar». Разом з неправильним написанням назви «Pasage Gartenberg» цей напис мав шанси закріпити і продовжити традицію безграмотності в Івано-Франківську. До честі власників будівлі, днями помилку таки помітили й виправили.

 

Свого часу Станиславівський пивзавод був визнаний єдиною в Україні пам'яткою промислової архітектури національного значення. Будівля заводу була найстарішою в державі серед аналогічних підприємств, обійшовши навіть пам'ятки Львова. Теперішня будівля варного цеху пивзаводу, наголошує культуролог, не має ні матеріальної, ні художньої, ні історичної вартості. «Єдина вартість, про яку можна говорити, – етична. Відбудова споруди, яка була зобов'язанням власника ділянки, є свідоцтвом якоїсь переваги громадськості над свавіллям, хоча це свідоцтво вийшло дуже недолугим».

 

«Це не реставрація, це лише перший крок, причому не найліпший, – вважає начальник відділу охорони культурної спадщини міськвиконкому Ігор Панчишин. – З одного боку, мені не подобається те, що вийшло. А з другого - могло не бути і цього. Говорити про відбудову пивзаводу ще зарано, адже пивзавод – це комплекс, який складається з двох цехів». Поки тривали роботи з відновлення варного цеху, у солодовому цеху, що навпроти, обвалилася стіна. «Цей цех має значно більшу історичну цінність, бо у ньому абсолютно все автентичне – від перекриття до цегли. В той час, як у варному цеху подекуди зустрічалося вже третє покоління цегли. Поки варилося пиво, цех кілька разів модернізували, тому говорити про його абсолютну автентичність перед відбудовою також складно», – зауважує Ігор Панчишин.

 

Проекту реставрації солодового цеху досі немає. Споруда в катастрофічному стані.

 

Наталка ГОЛОМІДОВА

 

 

Довідка "ГК":

 

Пивзавод з'явився у Станиславові у 1767 році. Комплекс заводу складався з двох цехів –солодового і варного. У підвалах варного цеху відбувався процес доброджування пива. Ім’я першого власника заводу невідоме. З 1905 року і до Другої світової війни варінням пива на Станиславівській броварні займався Петро Зедельмайєр з родиною. Завод при ньому носив назву «Browar Parowy Sedelmajera Sp.zoo». У радянські часи завод продовжував функціонувати. Тут варили пиво «Станіславське», «Гуцульське», «Донецьке», «Жигулівське», «Львівське», «Московське» у скляних пляшках та на розлив.

 

За часів незалежності завод збанкрутував. Приміщення викупила фірма «Гаразд Україна» (керівник – Костянтин Бородайко), яка зобов’язалась до 2009 р. відновити пам’ятку архітектури. Всередині пивзаводу мали облаштувати кафе, музей пивоваріння та міні-броварню, де туристи могли б спостерігати за процесом варіння пива. Всупереч зобов'язанню, варний цех знесли та звели на його місці нову споруду. Проект реставрації розробляв Науково-дослідний інститут «Укрпроектреставрація».

 

ГК

 


Коментарі (13)

Баба Яга №1 2012.12.10, 12:31
Безперечно, недоліки є. Але виклад такий, наче світ уже завалився. Є частина людей, яким би все критикувати та й критикувати. Така собі Баба Яга- унісекс, яка завжди "проти".
Анатолій 2012.12.10, 07:14
Хай той культуролог не "Умнічає",а краще викладе фото будівлі в первісному вигляді!!!
Залізняк 2012.12.10, 14:14
Наскільки я памятаю будівлю , то напис року заснування був посередині . Тут мова не йде , що зробили погано, а про те, що є значні відхилення від колишнього вигляду. Але це не є найбільшою проблемою міста. І на цьому вдячні.
Я 2012.12.11, 12:21
Зрозуміє що це вже не пам'ятка старовини тільки той, який чує різницю від цифрового музичного запису і аналогового (на платівці), не кажучи вже про "живе" виконання. До речі - Китай теж добре оволодів копіюванням зовнішнього вигляду будь-яких речей. От тільки служать ті речі зовсім інакше...
Я 2012.12.11, 12:30
Тут же є й фото: http://firtka.if.ua/?action=show&id=17990
Alex 2012.12.11, 22:45
Варіантів було декілька - або втратити будівлю повністю, із послідуючою забудовою місця черговим торговим центром, або побудувати на ому місці щось, що хоча б зонішньо нагадувало стару будівлю. Третій варівант - кропіткою реставрації старої будівлі взагалі не варто було розглядати - на таку роботу треба ду-у-же багато грошей і ніхто б їх ніде не знайшов. Так що, з можливих варіантів вийшов той, що маємо і він далеко не найгірший. Так, будинок не автентичний. Але, критикувати ми всі можемо, а зібрати гроші на реставрацію - зась. От і все. А місто - це живий організм. Воно не може застити у формах минулого й існувати вічно. Якщо місту потрібні нові форми, нові висоти - значить це веління часу і його треба сприймати як данність. Які б сукині сини не забудовували місто сьогодні, руйнуючи його історичне лице, ми повинні сказати самі собі - ми їм це дозволили, а отже - це нормальний природній процес. Ймовірно і нашим предкам не все подобалось із того, що свого часу будувалось, а ми сьогодні сприймаємо то як історичну належність. То ж сприйміть і себе і своїх сучасників як частку історичного процесу і, можливо, наші нащадки будуть відстоювати забудову центральної частини безсмаковими торговими центрами, як яскравий приклад нео-франківського урбанізму, початку XXI століття. Життя триває..
Кук 2012.12.12, 01:11
Варіантів не було взагалі. Але, як на мене, краще вже новобудова ніж фальшивка. Власне, у виграші тільки Бородайко, який взяв на дурняк приміщення і ділянку - під гарантію ревалоризувати памятку, а потім втюхав лохам декорований під неї фасад. Малацца, інджойте. А тим часом на черзі ще одна реставрація - солодивий цех. Знищили як могли, пора "ревалоризувати".
bandytam-tiurmy 2012.12.12, 07:49
Бородайко - злочинець. Гаразд України - злочинна організація. Кожен, хто мав, має, або буде мати справу з ними - співучасники.Майно конфіскувати на користь міста як УКРАДЕНЕ у його мешканців.
райрада 2012.12.12, 10:38
Дорогі земляки. Ну звіки в бородайків(всіх причетних до продажу національної памятки)почуття прекрасного?! Це діти люмпенів з народу - народу, що зазнав страшенного удару в період совєтизації. Прощення їм після того ,коли вони за свої чесно зароблені кошти побудують памятку на майбутні віки!!?
Я 2012.12.12, 12:24
Цей специфічний об'єкт, якби був насправді збережений-відреставрований та зберіг історичний ДУХ старого міста в центрі Європи міг би з часом принести й відчутну матеріальну вигоду та окупити затрати на вартісну реставрацію. Вдумайтесь, пивний заводик одразу з дорогим пивним баром в центрі історичного міста з незмінною, протягом століть, спеціалізацією - неодмінно став би візитівкою Франківська в усіх європейських путівниках про Україну. Не меншою ніж Бастіон. Але де сучасним грошовитим бородайкам це зрозуміти... Зараз там висить оголошення про продаж 2-го поверху - скоро там напевне шмотками китайськими торгуватимуть, або чимсь подібним. Не можна було міській владі такі об'єкти взагалі продавати, під такий проект знайшлись би й громадські чи закордонні кошти. Але ж то треба тим займатись... Боюсь, що і з палацом Потоцьких таке ж вийде. А там міг бути створений прикарпатський презентаційний центр для проведення сотень заходів, які б і реставрацію окупили, і потім прибуток приносили в міську казну: виставки, презентації, конкурси, зустрічі делегацій, туристів, банкети, готель, море іншого... Де ж ті газди в місті??? Ну не тільки ж дороги замітати треба...
райрада 2012.12.12, 14:36
Люмпени керувати неспосібні!!! А сдиба Рея на Рогатинщині? 1. будинок на Вірменській 1; 2. два корпуси пивзаводу по вулиці Новгородській; 3. будівництво торгового центру коло Художнього музею; 4. закопана Галицька брама коло магазину 1000 дрібниць; 5. казарми піхоти навпроти облдержадміністрації; 6. церква Благовіщення у Коломиї; 7. Скит Манявський; 8. чорна призма коло ратуші; 9. палац Потоцьких коло Білого дому; 10. колишня польська гімназія на Мазепи 20; 11. зруйноване середовище на Валах - Шопена; 12. садиба Рея в Приозерному; 13. знищений комплекс монастиря на Старозамковій 2; 14. будинки по вулиці Курбаса; 15. магазин Гаусвальда по Незалежності 12; 16. храм церкви у Кліщивні на Рогатинщині; 17. готель Червона зірка по вул Січових Стрільців; 18. комплекс монастиря у Богородчанах; 19. знищений дім по Василіанок 15; 20. готель Гуцульщина у Яремчому; 21. ряд будівель по Бельведерській та Тарнавського; 22. замок у Пневі на Надвірнянщині; 23. будинок з зеленим парканом на Бачинського; 24: Вірменський собор /голуба церква - всередині. 25. костел тепер УПЦ КП на Василіянок. 26. кав"ярня Білий камін - там панно було.
райрада 2012.12.12, 14:48
А церква с.Космач -вінець люмпенізму!!!
шо-шо... 2012.12.12, 20:36
а що ви хотіли,чи хочете від такого діяча міста який керує вже другу каденцію...ВИБЕРІТЬ ЙОГО ДОВІЧНО хрєнові ви діти!!!!!!!!!!!!!!!
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

927
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1915
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2786
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3413
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3647
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6806 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3831

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5642

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6756 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7604
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2432
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4696
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5090
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

450
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

918
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1786
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3373
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

894
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1757
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3666
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3859 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5421