Євро-2020: футболісти, що пропустять турнір та причини їх відсутності

Хто не зіграє на чемпіонаті Європи.

Перенесений чемпіонат Європи розпочинається! За рік від оригінальної дати, Євро-2020 відбудеться в запланованому раніше форматі: 24 країни-учасники, 12 міст-господарів, пише Суспільне Спорт.

У зв'язку з пандемією коронавірусу будуть обмеження за кількістю глядачів на трибунах, а також збільшена допустима заявка команда на турнір - 26 футболістів замість 23.

Та перенесення Євро на рік чи не найбільше вплинуло на футболістів: дехто став старшим на рік і втратив ту форму, дехто встиг відновитися після травми та зіграє на чемпіонаті Європи, а дехто навпааки - не зможе виступити на Євро-2020 через нову травму.

З усіх заявок збірних можна зібрати символічну команду гравців, які не зіграють на Євро. Суспільне Спорт аналізує заявки збірних та виділяє п'ять футболістів, чия відсутність буде відчутною для команд.


Швеція: Златан Ібрагімович

Якби Євро відбулося у заплановані дати, мови про участь Златана на турнірі не могло бути й мови. Шведський нападник завершив виступи за збірну після Євро-2016. Проте перед початком відбору на чемпіонат світу-2022 (у березні 2021 року) Ібрагімович повідомив, що відновлює кар’єру у збірній. І взяв участь у стартових поєдинках кваліфікації, зробивши дві результативні передачі.

Розширення заявки перед чемпіонатом Європи могло означати, що Ібрагімович буде розраховувати на одне із додаткових місць, яке УЄФА надала збірним. Однак турнір шведський нападник змушений пропустити через травму коліна.

“Це дуже сумно, не лише для Златана, але й для нас також. Сподіваюся побачити його на полі, якомога швидше”, - зазначив головний тренер Швеції Янне Андерссон.

  • Статистика Златана Ібрагімовича у сезоні 2020/21: 27 матчів, 17 голів, 3 асисти
  • Хто замість нього у нападі: Маркус Берг (“Краснодар”, Росія), Александр Ісак (“Реал Сосьєдад”), Джордан Ларссон (“Спартак”, Росія)

Нідерланди: Верджил ван Дейк

Перед перенесенням чемпіонату Європи-2020 збірна Нідерландів ризикувала залишитися без одного із лідерів атаки. Вінгер Мемфіс Депай зазнав серйозної травми, яка унеможливлювала його участь на турнірі.

У підсумку Євро-2020 перенесли і Депай одужав. Але через важку травму Нідерланди втратили іншого лідера - захисника Верджила ван Дейка.

Центрбек отримав розрив хрестоподібних зв’язок ще у жовтні 2020 року в поєдинку проти “Евертона” в чемпіонаті Англії. Травм захисника вже вплинула на результати сезону “Ліверпуля” та й Нідерланди розпочали відбір на чемпіонат світу без нього, програвши 2:4 Туреччині.

Ван Дейк уже тренується, але від участі на чемпіонаті Європи відмовився. “Вважаю, що буде правильно не поїхати на Євро і розпочати заключний етап відновлення під час міжсезоння”.

  • Статистика Верджила ван Дейка у сезоні 2020/21: 8 матчів, 1 гол, 1 сухий поєдинок
  • Хто замість нього у захисті: Натан Аке (“Ман Сіті”, Англія), Дейлі Блінд (“Аякс”), Маттейс Де Лігт (“Ювентус”, Італія), Стефан де Врей (“Інтер”, Італія)

Іспанія: Серхіо Рамос

Уперше за 15 років чемпіонат світу чи Європи відбудеться без капітана “Реала”. Захисник Серхіо Рамос не потрапив до заявки збірної Іспанії.

Відсутність Рамоса на чемпіонаті Європи пояснив головний тренер Луїс Енріке. За його словами, футболіст “Реала” упродовж року більше відновлюється після травм, аніж грає, і тренер порадив йому у міжсезоння подумати про здоров’я.

“Рамос не поїде, тому ще не міг грати і повноцінно тренуватися з січня. Рішення непросте, але я шукаю вигоду для команди. Рекомендував Серхіо побути егоїстом і подумати про відновлення, щоб скоріше повернутися на поле”.

 

Через рішення Енріке у заявці “Реала” не опинилося жодного гравця мадридського “Реала” - захисник Дані Карвахаль також не потрапив до заявки через проблеми зі здоров’ям. Та й заявка іспанців на турнір є унікальною - лише 24 викликані футболісти. Хоча у ній є Аймерік Ляпорт - французький захисник, якого встигли натуралізувати.

Статистика Серхіо Рамоса у сезоні 2020/21: 21 матч, 4 голи, 7 сухих поєдинків

  • Хто замість нього у захисті: Пау Торрес (“Вільярреал”), Аймерік Ляпорт (“Ман Сіті”, Англія), Ерік Гарсія (“Ман Сіті”, Англія), Дієго Льоренте (“Лідс”, Англія)

Англія: Трент Александр-Арнольд

Перед оголошенням заявки на чемпіонат Європи-2020 тренерський штаб збірної Англії зіштовхнувся із непростим вибором. Поїхати на турнір претендували одразу п’ять гравців - Різ Джеймс, Кіран Тріппьєр, Кайл Уокер, Трент Александр-Арнольд та Аарон ван Біссака.

Перші зміни відбулися ще під час оголошення розширеної заявки - Аарона ван Біссаку не включили до списку претендентів на Євро. Александр-Арнольд хоча й потрапив у розширений список, але ризикував не потрапити в остаточний - Гарет Саутгейт, тренер збірної Англії, на старт відбору на чемпіонат світу-2022 його не викликав.

Однак у остаточну заявку потрапили всі чотири праві захисники, включно із Трентом. Гравець “Ліверпуль” почав підготовку до турніру, зіграв товариський матч із Австрією, у якому зазнав травми стегна. На відновлення знадобиться шість тижнів, що означає пропуск Євро-2020.
  • Статистика Трента Александр-Арнольда у сезоні 2020/21: 45 матчіd, 2 голи, 9 асистів
  • Хто замість нього у захисті: Різ Джеймс (“Челсі”), Кіран Тріппьєр (“Атлетіко”, Іспанія), Кайл Вокер (“Ман Сіті”)

Німеччина: Марк-Андре тер Штеген

Німецький голкіпер упродовж останніх п’яти років веде боротьбу з Мануелем Нойєром за місце у старті збірної Німеччини. І хоча Нойєр залишається основним голкіпером німецької команди, тер Штеген теж мав поїхати на турнір у статусі другого воротаря.

Тер Штеген боровся із “Барселоною” за чемпіонство Іспанії, однак у заключних турах команда втратила шанси на перемогу. А після завершення сезону голкіпер вирішив не їхати до збірної Німеччини та зробити операцію на коліні.

“Ми з медичним штабом клубу вирішили зробити додаткову операцію на моєму коліні. Мені сумно, що я пропущу Євро-2020. Уперше за багато років буду вболівальником, який підтримуватиме свою країну з дому. Сподіваємося, ми переможемо у турнірі”.

 

Німеччина через проблеми зі здоров’ям не зможе також розраховувати і на Марко Ройса. Півзахисник дортмундської “Боруссії” також вирішив надати перевагу відновленню здоров’я після сезону замість виступу на турнірі.

  • Статистика Марка-Андре тер Штегена у сезоні 2020/21: 42 матчі (12 - на “нуль”)
  • Хто замість нього на воротах: Мануель Нойєр (“Баварія”), Бернд Лено (“Арсенал”, Англія), Кевін Трапп (“Айнтрахт)

Хто ще?

  • Франція: Дайот Упамекано, Едуардо Камавінга, Уссем Ауар, Тео Ернандес. Збірній Франції “не вистачило” навіть розширеної заявки до 26 футболістів, щоб включити усіх гравців. Частина з них відправилася на молодіжний Євро-2021. Інша (Тео Ернандес) - просто залишилася поза списком через рішення тренера.
  • Італія: Ніколо Дзаньоло. Вінгер “Роми” та збірної Італії упродовж сезону має проблеми з коліном. Після розмови з лікарем вирішив відмовитися від участі на Євро-2020.
  • Польща: Кшиштоф Пьонтек. Польський нападник провів результативний сезон у складі “Герти” (сім голів та сім асистів). Але на фініші Бундесліги зазнав травми гомілкостопу, через яку і пропустить турнір.
  • Португалія: Педру Нету. Півзахисник “Вулвергемптона” міг розраховувати на потрапляння до заявки на Євро-2020. Але через операцію на коліні змушений пропустити турнір.
  • Україна: Жуніор Мораєс. Ще перед оголошенням розширеного списку форвард збірної України зазнав важкої травми, порвавши зв’язки перед тренуванням. Пропустить він і старт сезону у “Шахтарі”.


11.06.2021 7157
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6746 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413