До Бандерштадту на гастролі приїхали циркачі «с горада Кієва…»

 

Анонс. Приїхали з гастролями, мало б діяти ринкове правило: «хто платить, той замовляє музику»… В даному випадку тут, ні ринок, ні закони не діють. З одного боку клоун і конферансьє, з іншого безмовні глядачі, які заплатили гроші, але мають «жувати те, що їм дають»

 

До Івано-Франківська з гастролями в котрий раз завітав цирк-шапіто. Це радісна подія для наших людей спраглих за видовищами, особливо цьому втішається малеча.

 

Сидимо в цирку в очікуванні початку вистави. І ось конферансьє російською мовою привітала глядачів: «В ваш город с цирковим прєдставлєниєм приєхал Кієвскій государственний цирк-шапіто…»

 

«Звідки, звідки приїхали?» - перепитала жінка з дитиною, що сиділа по сусідству.

Кажу: «Це наші, з Києва, зі столиці…»

«А я подумала, що це цирк  з Костроми» - віджартувалася жінка.

 

Веселив усіх клоун на ймення «Афоня». Два роки тому «Афоня» мав напарника, тепер прийшлося «дурачити» народ самому. Говорив «Афанасій» по-російськи, а щоб було, (напевно на думку режисерів-сценаристів), смішніше, то він вставляв українські слова.

 

«Не слишу, громче…», - розмахуючи руками час від часу кричав «Афоня», звертаючись до аудиторії. Потім він вчив дітей кликати на допомогу і гукати «пожар». Одного з глядачів назвав «мужиком», а глядачку «бабушкой» і т.д. Одним словом налагоджував з хохлами контакт…

 

«А теперь антракт на 20 мінут», - оголосила конферансьє. І артист-дресирувальник, знову ж таки російською звернувся до аудиторії: «Ви імєєтє возможность сфотографіроваться с артистами и животнимі…  покататься на качелі… купить сладкую вату і попкорн…» Далі йшов перелік цін. Малеча стала в чергу, перерва явно затягувалася…

 

Один з хлопчиків запитав у мами: «А що означає «апрєль» і що означає «животниє»?» Мама відповіла, що «апрєль», то по-російськи так називають місяць квітень, а «животниє» - тварини. «Це з якої країни артисти? - не вгавала дитина. «Це наші», - коротко відповіла мама. «А якщо вони наші, то чому вони говорять не по-нашому?» - наполягав на відповіді хлопчик. «Не знаю!» - відрубала мама.

 

А тепер трохи відійдемо від лірики. Цирк він завжди цирк, а артисти переважно прості трудяги, котрі своєю працею собі заробляють на хліб. Але як каже мій знайомий будівельник: «Є питання…» Отож і у мене виникли питання.

 

Хто затверджує сценарій циркової вистави, хто слідкує за хронометражем?

 

Чи може цирк три роки підряд приїздити в одне і теж місто з однією і тою ж програмою?

 

Хто визначає мову, якою веде циркову виставу конферансьє? Невже мова конферансьє не повинна залежати від аудиторії, від мовного середовища? (Я не кажу про закон про державну мову, про обов’язки, про так звану політику двомовності, коли влада поділила Україну на російськомовні і російськомовні регіони і т.д.) Я говорю про елементарні правила ведення бізнесу, маркетингову політику… Приїхали з гастролями в україномовний регіон, мало б діяти ринкове правило: «хто платить, той замовляє музику»…

 

В даному випадку тут, ні ринок, ні закони не діють. З одного боку клоун і конферансьє, з іншого - безмовні глядачі, які заплатили гроші, але мають «жувати те, що їм дають».

 

Напрошується паралель. Артисти демонстрували чудеса дресирування на тваринах. Невже не можна навчити дівчину-конферансьє вести програму по-українськи, невже не можна придумати для клоуна сценки українською мовою? Та самі ж артисти наочно засвідчують, що вчаться навіть мавпи і дикобрази…. Є інший варіант. Якщо ведучий чи то вистави, чи концерту за своїм інтелектом не підлягає «дресируванню-навчанню», то можна знайти іншого.

 

Чому без діє виконавча влада Івано-Франківська? Невже вона не знайома з сценарієм вистав? Адже може бути гарна вистава, а може і бути халтура, як кажуть артисти цирку «чепуха»? А де принциповість виконавчої влади славного мііста Бандерштадт у мовному питанні?

 

 

P.S. Не можна сказати, що за сценарієм не було нічого українського. «А тепер представтє сєбє, что ви очутілісь в украинском селе…», - чуємо голос ведучої, лунає українська музика і дресирувальник в українському брилі, (але правда чомусь без шароварів), виводить на сцену кнура, цапа і інші тварини. Згадалися радянські часи, студентські роки проведені у Києві, коли Україна, українська мова асоціювалися з насаджуваним стереотипом - «забите село, бидло (худоба), рагулі…»

 

І останнє. Отож, тепер я не про архітектурні потвори, а про людську і національну гідність.

 

А для Вась і Пєть повідомляю: квитки на виставу від 60 грн. і вище, програма та ж, що минулого і позаминулого року, жарти ті ж, мова та ж російська… але нічого страшного, «какая разніца на каком язике?» Найважливіше, що позаминулого року клоунів було два, а тепер один «Афоня» лишився. Поспішайте на вистави, бо гастролі закінчуються, як сказала конферансьє, «29 апреля».

 

 Тетяна Суха для агенції новин «Фіртка»


28.04.2012 Тетяна Суха 1099 7
Коментарі (7)

Щукар 2012.04.28, 16:21
То точно,мавпу можна навчити,а тих дресирувальників ні
Канюс Галина 2012.04.29, 08:55
І знову міська влада попала... Нацоналісти при владі, а київський цирк - по російськи і на це ніби-то немає ради. А це не проблеми глядачів вимагати щоб щороку циркова програма була новою, чи щоб конферансьє вела циркову виставу українською мовою, це має робити влада, - В.Анушкевичус. Люди заплптили гроші і впевнені, що на 100 грн. за квиток отримають цікавий "продукт", а тут примітивщина, клоун дійсно мекле чепуху. Добре, що ще цапа не вбрали у вишивану сорочку, для більшого українського колориту.
Сапожніков 2012.04.29, 08:36
На каналі СТБ йде передача Україна має таланти. Там стільки цікавих номерів просто дух захоплює. А у київького цирку завдання "капусту" нарубати. Може номера і складні, але кожного року одні і тіж. А клоуну "Афоні" могли б придумувати на кожну виставу інші номери,якщо в нього самого голова не варить, а то дійсно меле різну "чепуху". А в цілому, порівнюючи виступи аматорів на каналі СТБ і виступи професіоналів, можна стверджувати, що аматори демонструють цікавіші і складніші номери. А найголовніше, аматори кожні два тижні готують щось нове...
Василь Кузьмич 2012.04.29, 09:05
Мої сусіди, що були на виставі, а це чотири сімї разом з дітьми обурені. Дітям звісно сподобалося, клоун, звірі, дядько ходив по склі... Але дорослі через "Бля" і т.д., кажуть інше... Якщо чиновники не "порадять", недадуть артистам... "Цінні Вказівки" , то напевне дійде до того, що одну з вистав глядачі просто зірвуть і тоді всі, і влада, і артисти, і решта мешканців міста, дізнаютьмя, що в Франківську живуть не хохли, а українці.
Василь з Говерли 2012.04.29, 09:18
Виходить, що Анушкевичусу ганьба, а Олександру Сичу - СЛАВА. "Свободі" слава! Так звані "свободівці", тільки на мітингах вміють кричати, а на циркову виставу з дітьми ходили, і нібито нічого не помітили. Язики в одне місце запхали... Де пікет, де ваша позиція, панове депутати...? Сичу і Марцінківу слава, Вишиванюку ганьба!
Cпокій 2012.04.29, 12:10
Василю з горба, якщо є біда з логікою, то не кричіть про то на весь світ. Лише хворий може вважати, що депутати міськради конче відвідали цей балаган та ще й з дітьми. І далі, якщо у Вас в туалеті смердить, то до Вас має депутат прийти і злити воду? Ви бачили балаган і що, Ваш пікет де,чи хоч слово тим блазням сказали? Певен що ні, бо то вже був би вчинок людини з хребтом.
Таня 2012.08.09, 10:56
Відвідали з дитиною цирк Європа з Будапешта, програма велась виключно українською мовою , дуже сподобалась.
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3640
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6750 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3367
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415