Дерев'янко: Рішення Івано-Франківської ради щодо угоди з Шевроном не відповідає стенограмі, а погоджений проект Угоди суперечить інтересам громад (фото)

 

Текст рішення Івано-Франківської облради щодо погодження Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки "Олеська", яка буде укладена між державою Україна, компанією "Шеврон Юкрейн Б.В." та ТОВ "Надра Олеська" не відповідає стенограмі засідання.

 

Про це заявив народний депутат України Юрій Дерев’янко. Окрім того, нардеп зауважив, що облрада не врахувала пропозицій народних депутатів Ю. Дерев’янка, О. Донія та Я. Гінки щодо усунення тих ризиків, які закладені в Угоді про розподіл продукції.

 

Про це повідомили у прес-службі Юрія Дерев’янка.


Згідно з проектом рішенням облради про погодження сланцевої угоди, угода набуває чинності після того, як Облрада звернеться до парламенту з пропозиціями внесення змін до п.55 ст.29 Бюджетного кодексу України, а не після самого факту внесення парламентом відповідних змін.


Натомість у стенограмі засідання та відповідно до інформації у ЗМІ рішення про схвалення Угоди набирає чинності після внесення змін до п.55 ст.29 Бюджетного кодексу України та підписання Угоди з Кабінетом Міністрів України.


На думку народного депутата Юрія Дерев’янка Облрада cпочатку мала б дочекатися прийняття відповідних змін до законодавства, а потім приймати рішення щодо Угоди. 

 

Окрім того, народного депутата дивує повне ігнорування Обласною радою питань екологічних ризиків та пасивність у відстоюванні інтересів місцевих громад, на території яких планується видобуток сланцевого газу.

 

"Дивно, що депутати облради погодилися на таку незначну суму коштів, яку інвестори обіцяють виділяти на соціальний розвиток територіальних громад — від 500 тисяч до 1 мільйона доларів США на рік для двох областей, якщо розподілити цю суму на кожен населений пункт, то в середньому ця сума є мізерною - 12 000 гривень на рік", — підкреслив Юрій Дерев"янко.

 

Політик зазначає, що інтереси місцевих громад, на території яких буде здійснюватися видобування, до уваги не беруться. - "І це не говорячи про позбавлення місцевих громад можливості поповнювати свої бюджети за рахунок місцевих податків і зборів (наприклад, земельного чи збору за використання природних ресурсів), від сплати яких звільняються інвестори".


Народного депутата турбує і питання можливості неправомірного позбавлення права власності на землю місцевих мешканців та порушення прав інших надрокористувачів, що працюють на території ділянки "Олеська". - "В Угоді закладені дуже небезпечні норми, які в першу чергу порушують інтереси приватних власників та користувачів. Попри те, що країни, де видобувається сланцевий газ, йдуть практикою оренди земельних ділянок, необхідних для видобування вуглеводнів, які вони потім рекультивують та повертають власникам, в Угоді передбачено, що держава повинна буде вживати всіх необхідних заходів для набуття права власності державою (замість оренди) на земельні ділянки у разі, якщо Інвестор для здійснення операцій з вуглеводнями не зможе досягти домовленості з третіми особами. Крім того, держава бере на себе зобов'язання сприяти Інвесторам в отриманні згоди на проведення робіт у межах гірничого відводу, який наданий іншому надрокористувачу, навіть якщо останній категорично проти. Є ризик, що вказане положення спричинить витіснення з регіону та з відповідного сектору ринку вітчизняних суб"єктів підприємницької діяльності, які є надрокористувачами."


Щодо екологічних ризиків, то Юрій Дерев'янко зауважив на таких:

По-перше, в документі не враховані довгострокові екологічні ризики. Інвестори після закінчення строку дії Угоди уже не будуть нести відповідальності за екологічну безпеку в тій місцевості, де буде здійснюватися видобуток. Хоча, за прогнозами експертів, шкода може настати і через 10 і 20 років.


По-друге, у проекті Угоди умови щодо страхування ризиків, у тому числі щодо відповідальності за шкоду, яка може бути заподіяна навколишньому природному середовищу при здійсненні операцій з вуглеводнями, визначені досить абстрактно. А це у разі настання страхового випадку може суттєво зменшити суму страхової виплати, відповідно в компенсацію заподіяної шкоди.


"Щоб створити видимість хоча б якогось контролю, Івано-Франківська облрада доручила голові обласної ради та голові обласної адміністрації утворити робочу групу з моніторингу реалізації угоди розподілу вуглеводнів. Проте ця робоча група та її рішення, рішення самої обласної адміністрації чи ради, не матимуть жодного впливу та юридичного значення, якщо раптом будуть виявлені якісь відхилення, — наголошує Юрій Дерев"янко. — Проектом Угоди передбачено, що на інвестора не поширюється дія нормативно-правових актів органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, якщо такі акти обмежують права інвестора, передбачені цією Угодою".


Нагадаємо, 20 вересня 2013 року Івано-Франківська обласна рада прийняла позитивне рішення щодо Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки "Олеська", яка буде укладена між державою Україна, компанією "Шеврон Юкрейн Б.В." та ТОВ "Надра Олеська".

 

/data/blog/41161/384f89595c798d5c89b94cce2ff84823.jpg

 

/data/blog/41161/5156b5195fd135c573ab6c61859b533e.jpg

 

/data/blog/41161/a4cb1d27013e870e6097d2313cc75d7f.jpg

 

/data/blog/41161/eee4ebc55b125bb9bba1bbb5936a5117.jpg

 

/data/blog/41161/05a59076a457b149fc618f42677aa510.jpg

 

/data/blog/41161/4885b1d52ae70926f085f0f8e4bb651d.jpg

 

 

Читайте також:

Сесія Івано-Франківської облради: депутати проголосували "за" сланцеву угоду - 62 депутати "за" (фото)


26.09.2013 462 6
Коментарі (6)

Руслан Руско 2013.09.26, 11:24
Шо так важко в нормальній роздільній здатності малюнок про ризики викласти??? бо ця не дуже вже й читабельна
Станіслав 2013.09.26, 12:32
Преса організовуйте боротьбу із видобутком сланцевих! Рекомендую переглянути фільм "Gasland" 2010 року, щоб побачити яке нас чекає майбутнє... І вже тоді, приймати для себе рішення: "За" чи "Проти".
Марта 2013.09.26, 16:59
Чомусь до наших політиків доходить із запізненням. Нашу землю хочуть використати для збагачення, бо у всій Європі відмовляються від видобутку сланцю, а наші продались за міфічні посули, з яких люди не побачать нічого окрім можливості отримати сланцевий Чорнобиль.
роман 2013.09.26, 17:54
Нагадавсі Деревянко коли пси кубасу зїли. А коли сам ще з двома дупутатами кричев про газ забув. Лише одна Ірка Сех попереджала, що обдуріт гоцулів янкі з нашими олігархами. А тепер коли видко, що точно обісралисі вже і Юрцьо хоче відсунутисі бо смердит.
Andriy 2013.09.26, 19:21
Якщо те, що пише Дерев'янко правда - я про розбіжності між стенограмою і рішенням - треба бити на сполох. Хоча, як я зрозумів з спільної заяви Гінки, Донія та Дерев'янка, вони за видобуток сланцевого газу в Галичині. А по суті даної статті. Екологічні ризики надзвичайні і про це у першу чергу говорили Троценко(єдиний хто активно був проти і голосував проти) та Романюк. Без активної позиції Романюка - не було б і мови про 10%, а зараз це виглядає реальним. Ще розчарувала недалекоглядність депутатів від ПР та НУ, які не підтримали пропозицію Левицького стосовно проекту закону у якому передбачається 10% прибуткової частки держави за всі видобуті корисні копалини, які розподіляються згідно угоди про розподіл(на жаль не пам'ятаю точно тексту пропозиції, а тільки її суть) віддавати місцевим громадам. Це б суттєво посилило місцеве самоврядування, але, на жаль, Нашій Україні та ПР не вистачило чи то розуму, чи то патріотизму, а може і обох зазначених речей і пропозиція, яка б поставила Ставицького у куди більш незручне становище не була прийнята.
Свободу не спинити 2013.09.26, 21:58
Деревянко разом з колєгами вкрав купу землі біля Надвірни, а тепер кричит і про дороги і про газ і про то який він файний. Шо ше смішно, шо жодного слова на його сайті правда іф юа, який раніше тільки про Юрка і писав. Юра ми вже тобі ніграма не віримо. Ти нас не спантеличуй таков активністю – краще верни вкрадену землю громаді Надвірної та окружних сіл. І перестань заставляти фіртку стирати мої коментарі.
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

927
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1915
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2786
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3413
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3647
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6806 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3831

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5642

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6756 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7604
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2432
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4696
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5090
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

451
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

918
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1786
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3373
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

894
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1757
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3667
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3859 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5421