Демарш «влади» в обласній раді

Головним питанням останньої сесії Івано-Франківської обласної ради стало обрання постійних депутатських комісій. Сесія обіцяла засвідчити не лише те, на яких засадах домовилися політичні сили, що сформували умовну більшість в раді, ціну цих домовленостей, але й те, що врешті-решт перепаде фракціям, що опинилися в меншості.

Власне, принципи, які було взято за основу при формуванні комісій, у частини депутатського корпусу, що представляв фракції, які не увійшли до більшості, особливого ентузіазму не викликали.

Одна з причин – умова за якою депутати, які посідають керівні посади у виконавчих органах влади,  взагалі не можуть очолювати комісії. «Нелогічно буде, якщо чиновник очолюватиме комісію, яка повинна його ж і контролювати», – зауважив Сич. Окрім того, на керівні посади в комісіях було вирішено не допускати депутатів, які вже очолювали комісії в попередній каденції і показали неефективну роботу. Разом з тим, як підкреслив Сич, він керувався побажаннями політичних сил представлених в раді і хоча всі 100 % побажань враховувати неможливо, однак на 95% такі побажання були враховані.

Втім, політичні сили, які сьогодні асоціюються з владою в країні, з подібною ситуацією миритися не бажали. Скоріш за все депутатам в голову не вкладалося те, як вони, представники влади на місцях, цю владу не лише не контролюють, але й не мають можливості визначальним чином на неї впливати.

Не зумівши відстояти жодної власної вимоги щодо укомплектування комісій, «Партії регіонів», «Українській партії», «Відродженню» не залишалось нічого окрім того, як влаштувати демарш й покинути сесійну залу. Формальна причина – порушення керівництвом ради регламенту й невинесення на розгляд питання про поіменне голосування.

Власне, вихід із зали засідань депутатів, які за великим рахунком представляють сьогодні державну владу в області, є глибоко символічним і яскравим. Такий необдуманий крок лише засвідчив безпорадність провладних партій, невміння працювати конструктивно й сліпе прагнення отримати від влади все й повною мірою. Позбавлені підтримки Михайла Вишиванюка, який не зміг бути присутнім на сесії за станом здоров’я, депутати даних фракцій вирішили не переобтяжувати себе подальшим перебуванням на сесії. Хоча ще кілька років тому окремі з них самі стверджували про неприпустимість покинення сесійної зали.

Втім, на цьому конфлікт не вичерпався – представники «Української партії», УНП, «Народної партії, «Відродження», «Партія регіонів», УРП «Собор» звернулися до громадськості із заявою, в якій наголосили на порушенні регламенту керівництвом ради й висловили переконання у встановленні в сесійній раді електронної системи підрахунку голосів.

 

Але повернімося до комісій і, проаналізувавши їх кількісний та якісний склад, спробуємо зробити певні висновки.

Найбільш привабливою та ласою для депутатського ока будь-якого народного обранця є бюджетна комісія. Не стала виключенням й постійна комісія з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій. Вона стала не лише найбільш чисельною в раді, нарахувавши 14 депутатів, але й найбільш «важковаговою». До складу комісії увійшли такі особи як:  колишній губернатор Микола Палійчук, син Зіновія Шкутяка Петро Шкутяк, начальник Головного управління освіти і науки Івано-Франківської ОДА Зінаїда Болюк, директор ТзОВ «Захід» Володимир Шувальський, заступник голови ДПІ в області Володимир Попович, директор Української гімназії №1 Ігор Дейчаківський. Головою комісії очікувано став Володимир Шкварилюк, що було визначено як один із пунктів домовленостей при голосуванні за голову ради. Допомагатимуть голові обласного «Фронту Змін» «нашоукраїнець» Тарас Парфан та Олександр Левицький із «Батьківщини», який виконуватиме функції секретаря. Всього ж до бюджетної комісії увійшло 9 депутатів, яких можна віднести до умовної більшості в раді.

 

Другу за значущістю комісію в раді – комісію з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу  – було віддано в квоту «Батьківщини». Очолив комісію Юрій Романюк. Заступник – всім відомий меценат від «Фронту Змін» Юрій Дерев’яненко, який собі готує міцний фундамент напередодні парламентських виборів.  Секретар –Володимир Поліш («Наша Україна»). Однак, незважаючи на значну перевагу в представництві (8 у більшості супроти 5), перебування у складі комісії двох заступників голови ОДА Василь Брус, Роман Струтинський) на чолі з Михайлом Вишиванюком гарантують голові фракції «Батьківщини» в обласній раді «спокійне та веселе» життя. Хоча, ексцентричному Юрію Романюку це, можливо, лише на руку. Таким чином протистояння обох політиків переноситься з Коломийського виборчого округу ще й в депутатську комісію.

 

Ще одна квота «Батьківщини» – комісія з питань екології, раціонального природокористування, рекреації та розвитку туризму. Її очолив Андрій Троценко, скориставшись своїм статусом голови правління благодійної організації «Екологічний форум Прикарпаття». Втім, заступник комісії Володимир Іванишин («Фронт Змін») на посаді директора ТОВ «Тикаферлюкс» відношення до екології має куди менше… За фахом в комісію увійшов начальник обласного управління лісового та мисливського господарства в Івано-Франківській області Олексій Голубчак («Народна партія») та Василь Головчак – перший заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області (УНП). Логічною є присутність у складі комісії й директора ТзОВ «Скорзонера» (читай «Буковель») Олександра Шевченка. Втім, вже у цій комісії перевага більшості не є настільки відчутною – 6 супроти 5 депутатів.

 

Втім, найбільшою перевага членів комісії, що представляють більшість в комісіях з питань освіти і науки та з питань діяльності засобів масової інформації, свободи слова, культури, національного та духовного відродження 5 супроти 2 та 6 проти 3 відповідно. Однак, з огляду на чисельні перестороги та порушення у сфері свободи слова та наявність міністра Табачника така перевага є не лише символічною, але й доволі показовою.

 

Комісію з питань освіти і науки очолив завідувач кафедри державного управління ІФНТУНГ Дмитро Дзвінчук («Фронт Змін»). Заступник – Олександр Джура («Наша Україна»), секретар – Сергій Адамович («Свобода»). Варто зауважити, що склад комісії практично весь представлений науковими та педагогічними кадрами, за винятком хіба що Олександра Фелика («Партія Регіонів»), який являється генеральним директором ТЗОВ "Легенда-ІФ".

 

Сумнівів в тому, хто очолить «комісію по ЗМІ» напевно не виникало в жодного. Цю квоту традиційно залишили за «Нащою Україною». Уявити генерального директора ОТБ «Галичина» Ольгу Бабій у якійсь іншій комісії неможливо. Заступником став головний редактор газети «Рідна земля»  Валсиль Артим («Батьківщина»), а секретарем – представник «Свободи», відповідальний секретар Івано-Франківської письменницької організації НСПУ Ярослав Ткачівський.

 

 

Ще одна квота «Нашої України» – комісія з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, комунікацій, дорожнього та житлово-комунального господарства. ЇЇ очолив екс-голова ради й найбільш відомий обласний будівельник Ігор Олійник. Заступником обрали представника «Партії Регіонів» й паралельно начальника «Івано-Франківського облавтодору» Сергія Сендерського, секретарем – директора ТзОВ «СП Будучність» Романа Павліва («Українська партія»). До речі, дана комісія – єдина в якій перевагу мають представники фракцій, що не увійшли до складу більшості – 4 супроти 6.

Таким чином, твердження депутатів від даних фракцій, зокрема представника «Партії Регіонів» про перевагу у всіх без винятку комісіях представників так званої більшості, втрачає свою актуальність.

Як і те, що представники фракцій, що не увійшли до все тої ж більшості, не очолили жодну комісію. Очолили аж 2. Щоправда кожна з цих комісій має яскраво виражений соціальний характер, а спекуляція на «соціалці», як відомо, не лише шкідлива, але й ризикована.

 

Так, комісія з питань праці та соціального захисту населення взагалі віддана представникам «влади». Її очолив депутат від «Української партії», науковець Галина Ляхович. Заступником став тимчасово безробітний Василь Яворський («Відродження»), секретарем – головний санітарний лікар  Івано-Франківської обласної санітарно-епідеміологічної станції Михайло Яворський («Народна Партія»).

 

 Комісію ж з питань молодіжної політики, розвитку фізичної культури та спорту очолив представник «Партії Регіонів», приватний підприємець Роман Мулик. Працюватимуть з ним заступник Іван Данилишин («Фронт Змін») та Микола Зелінський («Батьківщина»).

 

Що стосується «Свободи», то депутати даної фракції очолили лише 2 комісії, щоправда далеко не визначальні. Мова йде про комісію з питань охорони здоров'я, сім’ї, материнства і дитинства, яку очолив головний лікар Солотвинської районної лікарні Манолій Піцуряк, в той час як наразі міністр охорони здоров'я Зіновій Митник в даній комісії буде лише рядовим членом, та комісію з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, самоврядування, захисту прав людини, законності та правопорядку, керувати якою буде головний державний інспектор Державного департаменту інтелектуальної власності Руслан Зелик.

 

Ще одну комісію в знак підтримки при голосуванні голови ради віддали «Народному Рухові України». Комісію з питань розвитку села, аграрної політики, використання земель та регулювання земельних відносин очолив головний «рухівець» області Ігор Шумега. Окрім того, в комісію увійшли Зіновій Береговський (заступник, «Наша Україна»), Віктор Неміш (секретар, «Свобода»).

 

«Розділяй і владарюй» – один з базових політичних постулатів. На прикладі наступної таблиці можна ознайомитися, яким чином фракції та депутати, що представляють політичні сили, які не увійшли до жодної депутатської фракції, розподілили керівні посади в комісіях.

 

Партія

Голова

Заступник

Секретар

Свобода

2

0

4

Батьківщина

2

2

3

Наша Україна

2

4

1

Українська Партія

1

0

2

Фронт Змін / За зміни Прикарпаття

2

3

0

Партія Регіонів / Регіони Прикарпаття

1

1

0

Народна Партія

0

0

1

 Відродження

0

1

0

НРУ

1

0

0

 

 

Таким чином, на даний момент часу національно-демократичні сили демонструють, що здатні не лише домовитися й досягти компромісу, але й доволі злагоджено та ефективно працювати. Протягом першої сесії більшість вже встигла неодноразово «втерти носа» своїм політичним опонентам. І в цьому контексті покинення зали засідань слід розцінювати саме в якості нездатності протиставити вагомі аргументи чи особливо вплинути на хід засідань та процес голосування.

Разом з тим, необхідно розуміти, що таке єднання за великим рахунком є в більшій мірі ситуативним та наслідком конкретних домовленостей, внаслідок яких інтереси та запити окремих політичних гравців зійшлися в обмеженій часовій перспективі.

 Необхідно усвідомлювати й те, що дані політичні сили за великим рахунком представляють одного й того ж виборця, їхнє електоральне поле досить близьке. У 2011 році ж на країну, судячи із тенденцій, очікують парламентські вибори. З цієї точки зору кардинальне посилення позицій «Свободи», яка й є стержнем більшості, іншим її учасникам загрожує втратою голосів. До цього ще слід додати протистояння з «Партією Регіонів», що загрожує області обмеженою фінансовою підтримкою. В умовах ж фінансової недостачі та з наближенням виборів робота більшості з легкістю може нагадати сумнозвісну байку про лебедя, щуку та рака…

Попереду робота й надзвичайно цікаво буде стежити за тим, яким чином депутати долатимуть не лише проблеми, враховуватимуть позицію інших й вгамовуватимуть власні апетити, але й протистоятимуть намаганням «Партії Регіонів» та Михайла Вишиванюка не лише впливати, але й тримати ситуацію під контролем. За таких умов багато що залежатиме й надалі від вміння учасників більшості домовлятися й контролювати власних депутатів, а також від особистих менеджерських здібностей Олександра Сича, його вміння вгамовувати пристрасті, зберігати баланс сил й кооперувати з головою ОДА. На першій сесії йому це вдалося. Сич вів себе виважено, стримано та толерантно.

Таким чином, перший глечик Сича та більшості в цілому виявились доволі успішними. Як буде далі покаже час і наступні голосування в сесійній залі…

І. Дебенко,
політолог,
«Здоровий глузд і партнери»


16.12.2010 Ігор Дебенко 1661 4
Коментарі (4)

Руслан 2010.12.16, 14:26
яким дивом я опинився в соц. комісії. я ж бюджет мав ділити. Сказав заступник губернатора. Отак і всі решту хотіли працювати
непартійна 2010.12.17, 18:29
Яворський Петро? Це хто? Є Яремчук Петро! Шановні, якщо ви так ганите владу,то хоча робіть це без таких серйозних помилок, які вводять людей в оману.
Кук 2010.12.17, 20:15
Нє асіліл
валік 2010.12.18, 00:17
тепер зрозуміло хто є хто
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2774
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3825

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6747 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

444
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

912
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413