Чужі тут не топлять?

 

/data/blog/122184/e95090347a1f6cad1345609f5ec3f3f6.jpg

 

Як повідомляє щотижневик “2000”, найбільшу приватну теплопостачальну компанію України, яка працює на альтернативних джерелах енергії, виживають з Івано-Франківської області.

 

У щорічному рейтингу енергоефективності регіонів України Івано-Франківська область традиційно займала місця в першій або на початку другої десятки. Цьому сприяла наявність великих запасів деревини і можливість направити відходи виробництва на опалення житлового і комунального сектора.

 

У 2010 р. постановою Кабміну № 243 була затверджена Державна цільова економічна програма енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010--2015 рр.

 

У жовтні того ж року сесія Івано-Франківської облради затвердила Регіональну програму підвищення енергоефективності на 2010-2014 рр., яка дозволила місцевим органам самоврядування укладати договори з підприємцями на переобладнання газових котелень під використання альтернативної сировини - головним чином відходів деревини, брикетів і пелет.

 

Рік тому голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук, звітуючи перед тодішнім прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком, заявив що підсумком реалізації регіональної програми стала економія 51,4 тис. тонн умовного палива вартістю 203,2 млн. грн. Область ввела в експлуатацію 31 котельню на твердому біопаливі та одну сонячну електростанцію в с. Рожнов Косівського р-ну. Крім того, були затверджені 22 проекту модернізації місцевих котельних.

 

На сьогоднішній день можна стверджувати, що цим досягненням влада здебільшого зобов'язана лише двом компаніям - «Альтеко» і «Гріненерджі».

 

Реконструювавши 20 котелень, що опалюють районні та міські лікарні, диспансери, школи-інтернати та відділи освіти, інвестори забезпечують місцевим бюджетам тарифи на 30-40% нижче, ніж пропонують споживачам міські котельні, що працюють на природному газі.

 

У нинішньому опалювальному сезоні «Альтеко» і «Гріненерджі» постачають споживачам тепло в середньому по 1050 грн. за 1 Гкал. Тоді як газові котельні - по 1350-1600 грн.

 

Як стверджують в «Альтеко», тільки одна Богородчанська центральна районна лікарня в 2013--2015 рр. отримала ефект від переходу на альтернативні джерела палива 1945,5 млн. грн.

 

В цілому це десятки мільйонів зекономлених гривень (особливо, коли вартість газу перевищувала $ 400 тис. куб. м). І це не рахуючи створення 150 робочих місць з фондом оплати понад 2,2 млн. грн., виплачених податків за 2011-2016 рр. - 6,1 млн. грн. З них 5,2 млн. грн. - в 2014-2016 рр.

 

Для надання послуг теплопостачання в лісгоспах і у місцевих підприємців менш ніжза три роки було закуплено сировини на 6,9 млн. грн.

 

Сума інвестицій в модернізацію об'єктів теплопостачання за цей же період склала $ 530 тис., або 13,7 млн. грн.

 

При цьому інвестор ні разу не виводив дивіденди з підприємств Івано-Франківщини, направляючи їх на подальшу модернізацію та переоснащення об'єктів.

 

Мотивом для такого рішення, ймовірно, стали очікувані зміни законодавства в галузі теплопостачання з альтернативних джерел.

 

Поки що на ринку діє стара норма, що обмежує рентабельність діяльності 6% прибутку понад собівартості виробленого і поставленого тепла.

 

Але незабаром Верховна Рада повинна розглянути поданий урядом законопроект про зміни до закону «Про теплопостачання», який передбачає тарифи на тепло з альтернативних джерел на рівні 90% діючих газових.

 

Цим же документом повноваження по встановленню тарифів на теплову енергію з альтернативних джерел будуть передані від Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), місцевим радам. Тоді як зараз повноваження по встановленню тарифів розділені між НКРЕКП і органами місцевого самоврядування залежно від обсягу поставленого тепла.

 

Але НКРЕКП часто-густо не в змозі переробити весь обсяг заявок постачальників. Як наслідок, документи, подані на один опалювальний сезон, розглядаються вже по його закінченні.

 

За цей час неодноразово змінюються складові тарифу. У минулому році ціна на дрова змінювалася двічі й виросла на 40%, в результаті чого постачальники змушені працювати в збиток. Місцева влада також не бажає переглядати тарифи.

 

Встановлення тарифів з 10% -ним дисконтом від газових учасники ринку вважають величезним стимулом для притоку інвестицій і здійснення реального переходу на альтернативні джерела енергії.

 

Але чим менше часу до переходу на нову систему регулювання тарифів, тим більший тиск відчувають не державні і не комунальної учасники ринку теплопостачання.

 

Для «Альтеко» і «Гріненерджі» це виразилося в чотирьох (!!!) кримінальних справах нібито за перевищення вартості їх послуг, які, нагадуємо, на 30-40% нижче, ніж в середньому «по лікарні».

 

Формальною підставою для цього стало віднесення 5% втрат тепла при виробництві на втрати в комунікаціях при його транспортуванні. Як стверджують на підприємстві, таке відображення втрат було внесено через недосконалість документації. Всі ці дії проводилися за згодою місцевої влади, якя стверджує тариф. Інакше кажучи, логіка в порушенні справ проти компанії, яка надає послуги на основі розцінок, встановлених місцевими органами влади, повністю відсутня.

 

Проте, за словами директора ТОВ «Альтеко» Петріва М.І., почавши в 2015 р. з численних запитів про наявність у «Альтеко» і «Гріненерджі» дозвільної документації (охорона праці, Держгірпромнагляд, СЕС і т. Д.) і не отримавши зачіпок для припинення діяльності підприємств, правоохоронні органи перейшли до методичного залякування персоналу компаній, вимагаючи забезпечити неформальні зустрічі з засновниками.

 

Вручення звинувачень в ряді випадків відбувалося за відсутності адвокатів, зразки підписів і документи відбиралися з порушенням закону, а директорам наполегливо пропонували визнати провину добровільно.

 

Активно ведеться вилучення документів комунальних установ, яким постачає тепло. У неформальних зустрічах головним лікарям радять припинити співпрацю з постачальниками теплоносіїв. І навіть деякі співробітники районних правоохоронних органів визнають, що справа має замовний характер і ведеться відносно компаній, які не бажають брати участь у відкатних схемах і «кумівських» відносинах.

 

Ідейним керівником "наїзду" на альтернативних постачальників тепла в Івано-Франківську називають начальника відділу управління захисту економіки Нацполіціі в регіоні Романа Лойко. Від його імені подаються численні рапорти в районні підрозділи НП для ініціації кримінальних справ.

 

Більш того, поліцейський чин особисто об'їжджав головлікарів лікарень, яким постачає тепло «Альтеко», і попереджав їх, що вести роботу з компанією не бажано через велику кількість звинувачень. По суті залякував.

 

Про замовний «комерційний» характер "наїзду" на «Альтеко» і «Гріненерджі» свідчить відсутність справ щодо інших учасників ринку альтернативного теплопостачання. Хоча в багатьох випадках мова йде про відсутність дозвільної документації, економії на безпеці обладнання, закупівлі сировини за готівку і т. д.

 

Сам пан Лойко, якщо вірити майнової декларації за 2015 р виглядає безсрібником. На нього лише записано 10 соток землі в с. Деревач (Львівська обл.), Немає ні квартири, ні вкладів у банках, ні інших заощаджень. Тільки кредитка від «Приватбанку». Автомобіль Пежо-406 1997 р. випуску оформлений на дружину. Для співробітників його рангу така бідність - майже виняток. Хоча Роман Богданович успішно працював в правоохоронних органах і займав високі посади ще при Януковичі.

 

Як відзначають в «Альтеко», вони не вимагають закриття кримінальних справ, але хочуть припинення погроз і шантажу в розпал опалювального сезону, коли співробітники підприємств зайняті збором документів для поліції замість виконання прямих обов'язків. Тільки по одній компанії йдеться про 10 котелень, розташованих в п'яти райцентрах.

 

«Не потрібно блокувати роботу компанії нескінченними запитами й повістками - почекайте висновків і рішення першого суду який і визначить, чи мають місце пред'являються звинувачення або вони повністю абсурдні», - стверджує директор «Альтеко».

 

Компанія неодноразово зверталася зі скаргами на дії пана Лойко в органи управління і контролю - НАБУ, ОДА, облпрокуратури, але поки ці заяви не справили належного ефекту. Однак,нові кримінальні справи з однаковим формулюванням звинувачення доводять, що істина поліцейського чиновника не хвилює, більш за все він зацікавлений в блокаді роботи компанії і віджиманні організованого бізнесу!

 

Втім, місцева адміністрація не приділяє скаргами належної уваги і фактично сприяє протиправним діям чиновників МВС.

 

В останній претензії на ім'я голови ОДА компанія попередила, що якщо необгрунтоване тиск на її бізнес не припиниться, вона буде змушена перереєструватися в сусідній області, де до залучення добросовісних інвесторів ставляться більш відповідально.

 

Тим часом ТОВ «Альтеко» і ТОВ «Гріненерджі» продовжують працювати і заощаджувати гроші для бюджету області. Більш того, в загальноукраїнському рейтингу теплопостачальників компанії зайняли відповідно перше і шосте місця в категорії «платник податків 2016 року».

 

Ярослав ДМИТРЕНКО 

http://www.2000.ua


Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

928
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1918
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2787
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3414
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3648
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6807 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3832

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5643

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6758 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7605
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2433
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4697
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5092
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

452
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

919
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1787
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3374
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

895
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1758
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3668
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3860 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5422