Covid-19: штам коронавірусу з Великобританії, ймовірно, більш смертоносний

Вчені американських Центрів контролю та захисту щодо захворювань співпрацюють з британськими вченими, щоб дізнатись більше про британські дані, які свідчать про те, що новий варіант коронавірусу може бути більш смертоносним.

"CDC звернувся до чиновників Великобританії та переглядає їх нові дані про смертність, пов'язані з варіантом B.1.1.7", - заявив представник CDC CNN у суботу, використовуючи наукову назву варіанту коронавірусу, який вперше визначили у Великобританії в листопаді.

У звіті Великобританії, який опублікували в п'ятницю, зазначається, що є "реальна ймовірність", що новий штам має вищу смертність, ніж інші.

Хоча дані не є остаточними, прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що "є певні докази того, що новий варіант ... може бути пов'язаний з вищим ступенем смертності".

Варіант вірусу, знайдений у 22 штатах США

Моделювання Центрів контролю та захисту щодо захворювань показує, що цей новий варіант коронавірусу, який, як визначили, поширюється особливо швидко, може стати переважаючим варіантом у Сполучених Штатах до березня.

Наразі в США визначили лише 195 випадків нового штаму вірусу, але представники охорони здоров'я вважають, що набагато більше випадків залишаються не виявленими.

Випадки виявлені у 22 штатах, зазначається у звіті Центрів контролю та захисту щодо захворювань (CDC), у Каліфорнії та Флориді - особливо велика кількість.  

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, США можуть зіткнутися зі 100 000 більше смертей від Covid-19 менш ніж за місяць.

У середу згідно з даними відстеження університету Джонса Хопкінса повідомили про понад 4000 випадків смертей від Covid-19, що призвело до смертності щонайменше 406 001 осіб.

А до 13 лютого ця кількість може досягнути 508 000, згідно з прогнозом, який опублікований CDC. Останній прогноз, 13 січня, передбачав до 477 000 смертей до 6 лютого.

Тим часом вакцини почали розповсюджувати, але, як стверджують чиновники, залишаються серйозні проблеми з постачанням по всій країні.

Новий директор CDC доктор Рошель Валенський в середу описала стан пандемії як "справді розпачливий", але "попереду здоровіші дні" - хоча для цього потрібно швидке прискорення тестування, нагляд та вакцинація.

За її словами, агентство проведе огляд усіх своїх вказівок щодо пандемії, щоб "люди могли приймати рішення та вживати заходів, спираючись на найкращі наявні поради".

Для полегшення фінансового тягаря CDC також продовжить федеральний мораторій, що запобігає виселенню деяких людей з домів до 31 березня. Також у середу президент Джо Байден оголосив, що США приєднаються до Світової організації охорони здоров'я.

Поки що дослідження показують, що нинішні вакцини захищатимуть від нового варіанту, і що носіння масок, соціальна дистанція та гігієна рук є ключовими методами убезпечити себе від інфікування.

Майкл Остерхольм, епідеміолог, член групи з питань поширення коронавірусу президента Джо Байдена, заявив, що переглянув звіт Великобританії, а також інші дані, які не були оприлюднені публічно, і він "переконаний", що новий варіант є більш смертоносним.  

"Дані постійно зростають - і деякими з них я не можу поділитися, що однозначно підтверджує те, що B.1.1.7 спричиняє важчі захворювання та збільшує смерть", - сказав Остерхольм, директор Центру досліджень та політики щодо інфекційних хвороб в Університеті Міннесоти. "Ми вже знаємо, що цей варіант посилив передачу, і тому це дуже погані новини".

Радник CDC сказав, що було б ідеально, якби американські лікарі змогли перевірити та побачити, як переживають хворобу пацієнти з новим варіантом у порівнянні з пацієнтами, які інфіковані іншим штамом.

Але доктор Вільям Шаффнер, експерт з інфекційних хвороб Медичного центру університету Вандербільта, сказав, що це може бути важко, оскільки геномне секвенування - лабораторна робота, необхідна для виявлення нових штамів - не дуже надійне в США.

"Наша нині здатність визначити, чи є у вашого конкретного пацієнта цей новий штам, дуже обмежена, і тому це справді посилює уявлення про те, що інші країни мають набагато більше можливостей робити це, ніж ми", - сказав Шаффнер, член Консультативного комітету CDC з практики імунізації.

Великобританія має одну з найсильніших програм геномного секвенування у світі. Їх звіт містить деталі кількох досліджень, які порівнюють ступінь тяжкості нового варіанту з попередніми.    

Головний науковий радник Великобританії Патрік Валланс цитував дані про смертність, додавши, що докази ще не достатньо вагомі, а дані залишаються невизначеними.

"Середній ризик полягає в тому, що на 1000 людей, які заразились, приблизно 10, як очікується, померли б від вірусу. З новим штамом, на 1000 заражених людей, ймовірно помруть 13 або 14 осіб  ", - сказав він у п'ятницю.

за матеріалами CNN


24.01.2021 1033
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2776
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3405
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3639
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5637

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6749 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2426
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3366
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3850 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5414