Covid-19: локдаун у Німеччині продовжать, попри падіння рівня зараження

Німецький міністр охорони здоров'я Єнс Шпан (праворуч) прибув на пресконференцію, на якій сказав, що жорсткі заходи залишатимуться принаймні до "кінця лютого або до березня". Фотографія: Фабріціо Бенш / AFP / Getty Images

Міністр охорони здоров'я Німеччини Єнс Шпан закликав зрозуміти продовження жорстких умов карантину в Німеччині, заявивши, що вони необхідні для запобігання "значного погіршення" поточної ситуації, попри уповільнення темпів зараження.

Кількість загиблих у Німеччині в четвер зросла до понад 51 000, збільшуючись у середньому до 1000 смертей на день протягом декількох тижнів.

Шпан заявив на пресконференції, яку очолювали глава урядового агентства з боротьби із захворюваннями, провідний вірусолог в країні та керівник інтенсивної терапії, що заходи повинні діяти щонайменше "до кінця лютого або до березня ".

Він назвав фактором, що спричинив таке рішення, небезпеку мутацій, вперше виявлених в Англії, Південній Африці та Бразилії.  

У п'ятницю Німеччина повідомила про майже 18 000 нових випадків коронавірусу, приблизно на 4000 менше, ніж тиждень тому. Шпан сказав, що він може зрозуміти не розуміння багатьох німців щодо того, чому за останні дні заходи були розширені та посилені, попри падіння числа інфікованих.

За його словами, невдоволення громадськості відображалося в шквалі електронних листів, телефонних дзвінків та листів, які він отримує.

«Цифри останніх днів обнадійливі. Вони йдуть у правильному напрямку. Рівень зараження падає. Ми спостерігаємо перше послаблення у відділеннях інтенсивної терапії ... але це все ще значне навантаження з дуже великою кількістю пацієнтів Covid-19 у відділеннях інтенсивної терапії та в лікарні. Але цифри все ще занадто високі, і нам потрібно спільно використовувати посилені заходи, попри численні труднощі, які вони приносять із собою, щоб продовжувати придушувати вірус ... так, щоб його можна було контролювати», - сказав він.

Протягом кількох місяців рівень коронавірусу в Німеччині був занадто високим, щоб забезпечити можливість відстеження контактів, що, за словами Шпана, було ключовим інструментом для контролю над хворобою.

В цей час майже 5000 ліжок у відділеннях інтенсивної терапії, зайнятих пацієнтами Covid-19, Спен наполягав на необхідності зменшити кількість госпіталізованих, щоб запобігти перевантаженню системи охорони здоров'я.

«Якщо ми подивимося на інші країни Європи, то побачимо, як швидко ситуація знову загострюється», - сказав він, маючи на увазі Великобританію та Португалію.

Німеччина: кількість нових випадків коронавірусу на день

Починаючи з дня першого повідомлення про випадок

Дані Університету Джона Гопкінса на 14:02 UTC 22 січня 2021 року  


Окрім можливого подовження локдауну, не виключені й посилення обмежень - передусім щодо можливості працювати в офісі.

За оцінками Мюнхенського інституту економічних досліджень ifo, 56 відсотків найманих працівників у Німеччині можуть працювати з дому. Але де-факто роблять це набагато менше -  надавати працівниками можливість виконувати роботу дистанційно німецькі роботодавці не зобов'язані. За даними опитування, проведеного близьким до профспілок Фондом Ганса Беклера, у листопаді 2020 року, коли в країні вже був чинний так званий "м'який локдаун", переважно або виключно з дому працювало лише 14 відсотків найманих працівників у Німеччині. Натомість під час першого локдауну навесні минулого року таких було 27 відсотків. І навіть у червні, коли більшість обмежень були зняті, таких було 16 відсотків.

І хоч роботодавці нинішнім станом речей, судячи з усього, переважно задоволені, деякі німецькі політики дотримуються іншої думки. Міністр праці Німеччини Губертус Гайль днями заявив:

"Усюди, де лише можливо, потрібно, аби працівники мали можливість працювати з дому, прямо зараз".

Зіткнувшись з новою критикою щодо повільного прогресу німецької програми вакцин у порівнянні з іншими країнами, такими як Великобританія, Шпан сказав, що він впевнений, що вона швидко зросте, коли виробничі потужності збільшаться - новий завод компанії BioNTech очікується завершити в наступному місяці.

Вакцина AstraZeneca також має бути доступна у Німеччині протягом найближчих кількох днів.

Наразі 1,5 мільйона людей отримали перше щеплення, сказав Шпан. За його словами, 60% мешканців будинків догляду до цього часу отримали перше щеплення, а загалом 80% запропонували та прийняли вакцину. В цей час рівень зайнятості також був вищим, ніж очікувалось, серед працівників, які займаються доглядом за літніми людьми, близько 80% до цього часу прийняли пропозицію щодо щеплення.

Ангела Меркель, канцлер Німеччини, заявила в четвер, що всі громадяни можуть розраховувати на те, що їм запропонують щеплення до 21 вересня.

Спан заявив, що не планується затримувати доступ до другої хвилі щеплення. За його словами, уряд Німеччини дотримуватиметься наукової поради, що найвищий захист буде забезпечений, якщо розрив між першою та другою дозами становитиме від трьох до шести тижнів.

Спочатку основна увага приділялася найбільш вразливим категоріям населення, проте він сказав, що не хоче ризикувати ситуацією, коли є мутований вірус, не варто залишати людей похилого віку особливо схильних до зараження.

«Чіткою рекомендацією нашої комісії з вакцин було і залишається, що розрив у часі між першою та другою дозами повинен становити від трьох до максимум шести тижнів ... Вчені пояснили нам, що ризик очікування може означати, що немає належного захисту від більш вірулентної мутації. З огляду на це, ми дотримуємось плану щодо часу».  

за матеріалами The Guardian


23.01.2021 783
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1908
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3407
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3641
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6750 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7597
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3368
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415