Чому я товстий?

 

/data/blog/57115/8606338ad845ff059592a91679ab8c56.jpg

 

За свою зайву вагу ви можете подякувати»… бабусю. До такого висновку прийшла міжнародна група вчених, що працюють в Оксфорді, Кембриджі та Швейцарії. Їх спільне дослідження доводить, що підвищений ризик ожиріння і цукрового діабету може передаватися від бабусі через її сина онукам.

Науковы маячня?

Як таке можливо? Адже завжди вважалося: підвищений ризик діабету і ожиріння залежить від матері, неправильно питавшейся під час вагітності. Медикам добре відомо, що до таких результатів призводить надлишок солодкого і жирного в дієті майбутньої мами: таке харчування програмує плід в утробі на розвиток цих хвороб. Але яке відношення до протікання вагітності мають батько майбутньої дитини і тим більше бабуся по батьківській лінії? Можна, звичайно, припустити, що чоловік і свекруха з кращих спонукань загодовували вагітну солодким і жирним. Але вчені виключили такий розвиток подій. Вони проводили свій експеримент на мишках — вагітні матусі харчувалися так, щоб тварини народилися здоровенькими. Але ні — «дітки» з «поганими бабусями» народжувалися хворими.

Гальма для генів

«Така передача схильності до ожиріння та діабету можлива, і пов‘язана вона не з генетикою, а з епігенетикой, — каже Борис Ванюшин, професор, член-кореспондент РАН, керівник відділу НДІ фізико-хімічної біології ім. А. Н. Білозерського МДУ. — Ця нова наука вивчає зовсім інший тип успадкування, відкритий відносно недавно. Традиційно вважалося, що спадковість потомства передається з генами. Відбулася мутація гена, і такий новий «запис» буде передаватися з покоління в покоління практично вічно.

Епігенетика з цими змінами геному ніяк не пов’язана. Вона вивчає те, що знаходиться як би над генами і регулює їх активність. Наприклад, у людини є якісь хороші гени, які знижують ризик ряду захворювань. Тобто в класичному розумінні спадковість у нього хороша.

Але ось в епігеноме є зміни, які гальмують ці гени. І в результаті їх корисний потенціал не проявляється, а хвороби розвиваються. Буває і так, що гальмуються погані гени, і тоді це корисно для організму.

Навчитися управляти цими процесами — головна мета епігенетики. І дещо ми вже можемо. Наприклад, створили пшеницю, врожайність якої в два рази вище звичайної. Але епігенетичні зміни на відміну від мутацій генів успадковуються тільки на протязі 3, іноді 4 поколінь, потім природа бере своє.

Зміни в епігеномі сприяють дуже багато речей: куріння, алкоголь, особливості харчування, деякі ліки, наші внутрішні гормони і речовини з гормональною активністю, які ми отримуємо ззовні з харчуванням і водою, — вони є екологічними забруднювачами.

Стрес і інші емоційні стани теж роблять сильний вплив. Спочатку вони викликають гормональні зрушення, які потім змінюють епігеном.

Не голодувати!

Ці зміни відбуваються протягом усього життя людини, але особливо вони небезпечні в певні періоди.

Наприклад, для майбутньої дитини важлива не тільки сама вагітність, але і те, як харчувалася і вела себе майбутня мати два-три тижні до зачаття. В цей час всі шкідливі впливи треба виключити. Дуже важливий весь перший рік життя дитини і особливо перші 3 місяці. Вік 6-9 років, перехідний вік — також вкрай значущі періоди, коли епігенетичні зміни можуть негативно вплинути на майбутню долю дитини. Весь цей час його не можна не тільки недогодовувати,
але і перегодовувати. Останнє буває дуже шкідливо і для нього, і для його нащадків. Адже в ці періоди відбуваються вікові зрушення в статевій сфері, а значить, зміни в епігеномі можуть торкнутися статевих клітин та передатися наступним поколінням.

Але повернемося до сенсаційного дослідження, з якого почали. Для впливу на епігеном в експерименті вчені моделювали голод: самкам — майбутнім бабусям — наприкінці вагітності вони давали лише половину необхідного їм раціону.

У цей час у майбутніх «пап» закладалася статева система, і в їх сперматозоїдах накопичувалися епігенетичні зміни, що сприяють розвитку ожиріння і діабету, якими вони потім і ділилися вже зі своїми дітьми.

Тобто якщо бабуся під час вагітності голодувала, то онуки можуть… захворіти ожирінням. Ось така сумна, але науково доведена спадкова історія!

 

vkurse.ua


12.08.2014 1288 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

922
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1912
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2782
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3409
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3645
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6804 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3827

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5640

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6753 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7600
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2429
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4692
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5087
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

448
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

915
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1783
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3370
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

890
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1751
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3661
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3855 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5417