Чого чекати від кота-кролика-зайця в Новому Році?

Щасливці долі падають лише на лапи2011 рік пройде під опікою аж трьох тварин — Кота, Кролика та Зайця, які розпочнуть своє панування 16 лютого. В легенді про походження східного календаря йдеться про те, що Будда пообіцяв кожній з тварин, яка перепливе річку і добереться до нього, по року правління в тій послідовності, в якій вони прийдуть до мети. Сталося так, що уболівальники, захоплені змаганням між Буйволом і Тигром, як слід не розгледіли, хто прийшов четвертим — Кіт, Заєць чи Кролик. Як інформує газета "Галичина" за давністю років істину встановити неможливо, і в різних східних народів залишилося різночитання стосовно господаря четвертого року. І ми не станемо визначати одного повноправного володаря року, а рівнозначно розповімо про символ кожного з них.



Заходьте в гості — Кролик пригощає


Китайською кролик звучить «ту», саме рік цієї тварини має всі шанси стати найспокійнішим. Адже серед позитивних якостей цієї пухнастої тварини: розум, спостережливість, миролюбність, доброзичливість, романтичність та відданість тим, кого вона любить. На противагу їм є й негативні характеристики — неспокій, боязливість, педантичність, егоцентризм.

Кролик також символізує гостинність і домашній затишок, отже, готуйтеся до того, що весь 2011 рік у вашій хаті буде багато гостей. А якщо ви їх не дочекаєтесь, то збирайте подарунки і самі вирушайте до найрідніших та найдорожчих. Позитивні емоції забезпечено.

А ще знавці астрології переконані, що цей рік пройде під девізом любові і буде найромантичнішим з усіх попередніх та наступних. Вони стверджують, що навіть затяті песимісти зможуть «вкусити солодкий плід закоханості й захоплення життям» і зустріти ідеальну половинку або знову закохатися в ту, з якою живуть уже не перший рік. А ще подейкують, що шлюби, укладені в цей рік, будуть особливо вдалими, а діти, народжені цього року. — обдарованими, доброзичливими, незалежними... І трішки «лінивцями».



Зайці — майбутнього знавці

Навмисне не згадувала символічність кролика у різноманітних культурах, адже міфологічно кролика ототожнювали із зайцем — швидким та спритним. Відгадайте: «Влітку сіренький, а взимку біленький, довгі вуха має, високо стрибає». Звичайно, це заєць. У багатьох казках та загадках його змальовують боягузом, хоча існують винятки.

Китайці вважали, що заєць може передбачати майбутнє, а також вірили, що він живе на Місяці, туди його переніс Будда за самопожертву. Адже коли Будда був голодним, заєць запропонував себе як їжу й сам скочив у вогонь. У китайській міфології ця тварина також символізує жіночу силу «інь» та довголіття.
На Заході білий заєць символізує сніг, березневий заєць — безумство. У кельтському епосі заєць вважається атрибутом місячних божеств і богів полювання, тому їх часто зображають із зайцем в руках.

В Єгипті заєць — світанок, відкриття, підйом та періодичність. У європейській традиції великодній заєць чи кролик теж символізує світанок і нове життя і є синонімом англосаксонської богині ранкової зірки та весняної плодючості Еостри, яка й дала ймення Великодню — англійською Easter. Тому закономірно, що великодній заєць символізує відродження, воскресіння та народження нового місяця.

Заєць — тварина-посланець і атрибут Гермеса (Меркурія), а також Афродіти й Ероса. Купідона часто зображають із зайцями. У скандинавській міфології вони прислужують богині плодючості, любові та краси Фреї. До речі, її змальовували вродливою жінкою, яка керує золотою колісницею, запряженою котами. Це ще раз підкреслює схожість міфологічної інтерпретації трьох покровителів року: Кролика, Зайця і Кота.


Пощастить, якщо чорний кіт дорогу перейде

Отже, кіт. Який він? Норовливий, в міру честолюбний, скромний, стриманий, витончений, доброчесний, поверховий, делікатний пліткар, педантичний, спокійний, незворушний, ласкавий, сентиментальний, чутливий, вередливийѕ У багатьох народів світу коти є священними тваринами, майже всюди вони символізують хитромудрість, здатність до передбачення та перевтілення, чуттєву красу, жіночу злість.

Найбільш негативно зображено кота у фольклорі про відьом, де вони є прибічниками сатани. Чорних котів традиційно пов’язують із чорною магією. Кішка — образ надприродної живучості й надзвичайної життєвої сили, адже, як стверджують легенди, у кота дев’ять життів. Він має здатність змінювати форму зіниці, тому символізує мінливість і означає все те, що робиться крадькома, а також свободу. У народних повір’ях кота змальовують як найзагадковішого звіра, якому відомі таємні сили, напевно через те, що ті мають здатність бачити вночі та блискучі круглі очі.

Символізм кота у різних народів є двояким: в одних негативним, а в інших навпаки. Приміром, азіатські народи з підозрою ставилися до котів, адже вважали, що саме в цих тварин перетворювалися чаклуни. В Європі їх звинувачували у змові з дияволом та спалювали живцем.

Інша річ — Давній Єгипет, де існував культ богині Баст — хранительки подружнього союзу, покровительки ночі та місяця. Найчастіше її зображували жінкою з головою кішки або кішкою. Тут коти — священні тварини, які несуть добро та мають надприродну силу. Єгиптяни вбачали у погляді цієї тварини щось містичне і вважали, що її видима слабкість може перерости в небезпечну силу. На їх думку, кота в цей світ послали боги, щоби охороняти людей від потойбічних несприятливих сил.

У Давньому Римі притаманні котам свавілля та свобода поведінки зробили їх емблемою свободи. У кельтів коти символізували злі сили і їх часто приносили в жертву, адже вони уособлення потойбіччя.

Мусульмани вважають, що кіт народився в Ноєвому ковчезі від чхання лева. Саме кіт врятував пророка Мухаммеда від змії, і оскільки він погладив кота по спині, то тварина отримала здатність падати лише на лапи. Інший міф розповідає, що темні смужки на шкурі кота — слід від пальців пророка.
В Японії коти — вісники невдач, демонічна істота, яка має надприродну силу, а іноді й риси вампірів, а також здатність вселятися в жінок.

У Китаї ставлення до кота не є улесливим, але все ж таки тут вірили у здатність цієї тварини виганяти злих духів. У буддизмі найбільше шанували золотисто-рудого кота, адже, за легендою, саме він урятував дорогоцінні рукописи священного канону. А ще ієрогліф кота «мао» такий же, що і для цифри 80, це й зробило його символом довгого життя.

На відміну від багатьох забобонів, в Англії чорний кіт вважався символом удачі, особливо якщо він перейде дорогу. Адже англійці вірили, що коти успадкували від відьом частину їхньої магічної сили.



Гарне здоров’я і погана пам‘ять

Серед народжених у рік Кота, Кролика та Зайця є чимало видатних і відомих усьому світові людей: письменників, політичних діячів, королів, учених, співаків, кінорежисерів тощо. і кожен з них залишив по собі немалу спадщину, зокрема й афористичну. Тому ми вирішили вибрати найцікавіші висловлювання найвідоміших «кроликів», «котів» чи «зайців», які б стали підказкою та дороговказом 2011 року.

Альберт ЕЙНШТЕЙН: «Усі з дитинства знають, що те й те неможливо. Але завжди знаходиться невіглас, який цього не знає. Ось він і робить відкриття».
ЕПіКУР: «Схиляйся тільки для того, щоби підняти тих, котрі впали».
Бенджамін СПОК: «Відомо, що діти народжуються з різними темпераментами, і це не залежить від ваших побажань. Мусите прийняти дитину такою, якою вона є».
Інгрід БЕРГМАН: «Щастя — це гарне здоров’я і погана пам‘ять».

З Новим роком!


31.12.2010 3829 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410