Чи складно бути археологом?

 

Нещодавно в місті Івано-Франківськ, 4 листопада у П'ятницю, у приміщенні галереї "Маргінеси" на вулиці Пилипа Орлика 4, відкрилась виставка під назвою “Ар(т)хеологія коротка історія станіславського сучасного мистецтва”. Кураторами проекту виступили мистецтвознавець, художник , директор Центру Сучасного Мистецтва Анатолій Звіжинський, і молодий, проте досить відомий художник Євген Самборський.


Отже, виставка відбулась, і на певний час викликала жваве обговорення у місті. Справді проект цікавий, прийшло багато місцевих митців, поціновувачів різноманітного арту, журналістів, ну і просто звичайних людей, котрим не було куди податися в п`ятницю увечері. Безумовно в приміщенні галереї Маргінеси, було на що подивитися: середовище переповнене творами мистецтва різних авторів, які жили і творили, живуть і творять на теренах нашого міста. Серед них багато зірок легендарної "Імпрези", (мистецьке міжнародне бієнале , яке з успіхом відбувалося у 90 х роках у Франику). Також були частково представлені викладачі Інституту Мистецтв, А ще, просто, таланти з народу, творчість яких яскраво віддзеркалює зворотній бік суспільства. 


І ніби все красиво, концепція, складена кураторами, доволі широко, і в доступній формі пояснює цю класну еклектику з арт - об'єктів, інсталяцій, фото, та іншого хитро сплетеного наповнення... 


Але лишається багато запитань до авторів проекту: чим саме керується сучасний організатор, чи то пак куратор, у відборі творів мистецтва до своєї експозиції ? Археологія, чи Артеологія? Окей, представлені різні покоління, про те за якими критеріями відбиралися роботи? Бо концепція від Євгена Самборського, носить доволі широкий, розлогий контекст, у який можна вкладати будь - які твори образотворчого мистецтва, або навіть вироби народних майстрів. - “Мені цікаво було дослідити і змінити процес у візуальному мистецтві Івано-Франківська," - каже спів організатор Євген Самборський, у одному із інтерв'ю. Проте як його проект може по впливати, чи змінити ситуацію у місті , влада якого вирішила, що директором Івано-Франківського Ц.С.М.у може бути чарівна юна особа, безмежно далека від проблем сучасного мистецтва, і від арт - тусовки, що формувалась роками? Що може змінити на теренах нашого міста, просто класна підбірка робіт класних місцевих авторів, які і так до цого часу виставлялися багато разів в різному складі, місцях, хронологічній послідовності, яких всі хто хотів би побачити вже бачив? Де нове поєднання, творчості людей, які не пересікалися між собою, в стильових напрямках, в спілкуванні і пиятиці, просто у повсякденному житті ? Як взагалі працює механізм долучення кураторатором митця, до святая святих - участі у колективній, чи груповій ( як вам зручніше) виставці ? 


Добре, на хвилинку уявімо, себе організатором якогось проекту: повісили анонс, написали концепцію, запросили журналістів, що там ще, ага треба якісь картини, чи фотки повісити, скульптури там різні...Отже треба митців , - де їх взяти? Я би взяв спочатку роботи в своїх друзів, вони класні хлопці, і мені з ними класно. Потім би покликав когось із своєї вуличної тусовки, ( я більш - менш впевнений у їхній адекватності, і вони теж нормальні, ще й щось малюють), стоп, треба ще когось з ким я вчився, ну і звісно товаришував, і продовжую інколи спілкуватися. Ой, я зовсім забув, про викладачів з університету, які мене вчили, ну звісно не всіх, але треба уважити рідних вчителів рисунку чи живопису. Хто там ще у нас, запросити до участі кілька місцевих зірок, вибачте, навіть зірок не місцевих, українського масштабу, але вибірково, бо не всі захочуть кільканадцятий раз виступати в одному і тому складі. Хто у нас є, кого не вистачає? Кого я ще знаю? Громадська організація, де я був членом, але теж вибірково, - треба уважити засновників, ( всіх не треба, одного - двох достатньо). Когось хто помер, і був відомий не тільки на теренах Івано - Франківська, а й за межами нашої неосяжної батьківщини, але тільки одного, - нащо нам багато напрягатися з ними? Ще потрібно одного - двох учасників "Імпрези" - міжнародного бієнале , яке проходило у нашому місті, - бо треба. Ну все: можна вішати роботи, купляти фуршет, проект буде безсумнівним успіхом, на нього прийдуть як мінімум всі його учасники, як максимум їхні колеги, родичі, знайомі. Ну а що далі? З приміщення вийшов останній глядач, галерея зачинила свої двері....


Куратором бути зовсім не складно, треба просто мати багато знайомих, колегів, і з усіма бути в хороших стосунках, посміхатися, пити 50 грамів, ну ще мати за плечима якийсь університет, що має назву прив'язану до слова мистецтво.... А де тут була сама археологія?...


Коли я вчився в школі, і був відносно малий, нам розповідали, що є така наука, - де дуже мудрі і поважні вчені порпаються, в землі для того щоб відшукати залишки древніх цивілізацій, військові артефакти обох світових воєн, піраміди, залишки Станиславівської фортеці, та інше. Вони ретельно досліджують кожен пласт історіі, щіточкою обмітають пилюку з кісток динозаврів і фараонів, і найбільше бояться , щось пропустити у своїй скрупульозній праці. Як же та наука називається? Забув, менше з тим, а уявімо що оті поважні добродії із щіточкою, взяли і поскидали в один ящик давні єгипетські, античні, вавилонські, артефакти, притрусили то все золотом скіфів, а кістки динозавра з палеоліту, - викинули псові: най ся бавить!... В ящик ще докидали якісь свої шмотки, щоб валізи були легші, - і запакували все. Накрили кришкою, забили цвяхами ну і взагалі - забили на цю справу.

Історія досліджена, пес ситий, валізи - легенькі , можна зекономити на таксі. Всі щасливі, і задоволені, історія в тій коробці досліджена неймовірно глибоко і вичерпно, а головне - зручно і без напрягів. Згадав! Наука має назву - археологія. 


Так де ж археологія в проекті пана Самборського? Де роботи Миколи Варені? Чи він не був членом оргкомітету Імпрези, може він не дуже гарно малював, чи викладав? Був такий художник, що мав на вулиці Шевченка майстерню, кажуть , був учасником виставок в Італії, академіком їхньої академії мистецтв, мав мистецькі нагороди європейського рівня.......Викладав приватно, до речі серед його учнів - той самий Сергій Петлюк - зірка українського медіа - арту. Володимир Чернявський - портретист, абстракціоніст, із великим творчим доробком. Забули...... буває....одним більше, одним менше - нічого страшного. Де роботи Влодка Гривінського, талановитого митця - графіка? Список можна ще продовжувати: Павло Сулименко, абстракціоніст, організатор виставок, Назар Кардаш, викладач, Едуард Ніканоров, Микола Панаков, Тарас Пліщ, Весела Найденова.....Про них можна писати безліч сторінок, і годинами перечисляти їхні здобутки. Славнозвісний зріз мистецтва за 30 років....

Молоде покоління: надзвичайно талановитий Славко Хоменко - стріт арт, графіка, дизайн, Олесь Базюк, Остап Бринський, дівчата із Im Lokal, Кіріл Кірілов, брати Пилипонюки, де Степан Федорин ( автор памятника Шептицькому, і кози на Лейбовій горі)..... А де представники фотоклубу "Колумб"( Дмитро Петрина, Мар'яна Глинська, Тарас Дутка, Таня Павлик, Ярема Проців , та інші), чи вони не роблять погоду своєю творчістю, і нема там ніякого сучасного мистецтва взагалі? Засновника кіностудії "Верховина ", Юліана Яковину можна теж не брати до уваги як митця, та кіностудія не дуже багато і знімає. По викладачам місцевого інституту мистецтв, теж питання : чому не представлений Володимир Сандюк, Богдан Гладкий, Богдан Бринський ? Памятаєте, було колись таке чудове об'єднання під назвою "Нас 7", мабуть сучасному поколінню не потрібно це все, знати - ну були та й були собі....


Ні , це не тільки Археологія, це іще сміливий виклик суспільству ( у Франківську), скаже хтось! Із надзвичайно свіжим контентом, і поєднаннями різних непоєднуваних особистостей у мистецтві, нове бачення ......Ну не знаю, мабуть я в цьому сучасному мистецтві і справді профан, оскільки чомусь ніяк не второпаю цю новизну подачі, цікаво і свіжо зібрану автором експозицію, те новаторство ідей і поглядів..... Нажаль там я можу спостерігати одну мистецьку тусовку, тих самих людей, ті самі роботи, хоч і класні, але ті самі.


Чому наприклад не можна зробити проект у форматі VS одні проти одних, академісти викладачі, маргінали панки, маститі авангардисти, просто фріки з народу проти викладачів рисунку і живопису, проти салонних квітчастих пейзажистів, письменники , поети з вулиці проти БУБАБіСТІВ, чи проти того самого Пушика? Відео весільних фотографів і відеографів - проти жорсткого трешу нового покоління із камерами, чому я не можу побачити це все в рідному місті? Будь яка активність звучить лише у порівнянні з протилежностями.....А зібрати в одній експозиції класних людей - дуже добре, для хорошого фуршету чи святкування, добре для високої концентрації мистецтва на метр квадратний, але де стратегія розвитку, де завтрашній день? Це круто, це дуже класно сьогодні, а що буде завтра? Як бачите, запитань багато, а висновки - робити нам з вами...

Щиро ваш Григорян Сергій.


11.11.2016 Сергій Григорян 1416 0
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3403
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6746 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

911
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413