Час спинити хамство водіїв

 

У наш час, напевне, нікого уже не здивуєш хамством людей та порушенням правил і норм, які у більшості випадків можновладцями не осуджуються. Зараз для громадськості однією з найбільших проблем є нелояльне ставлення до неї водіїв маршрутних таксі.

 

Можливо, це викликано тим, що в країні недостатньо проводиться просвітницька робота у цьому напрямку, або ж просто наші перевізники забули основні правила культури поведінки при виконанні своїх безпосередніх обов’язків.

 

Мені неодноразово доводилося вислуховувати чимало людських оповідок, де мова йшла про хамське ставлення водіїв і порушення ними законодавства України. Та нещодавно я мала можливість переконатися у цьому безпосередньо: днями стала свідком того, як водій маршрутного таксі №16 (Сопів-Коломия) відмовлявся перевозити шістнадцятирічну дівчину з посвідченням, яке вказує, що вона походить з багатодітної сім’ї, мовляв, що пасажирка уже зовсім «охаміла», коли хоче безкоштовно їхати в автобусі. Але дівчина наполягала на своєму, адже була впевнена у правах і ствердно знала, що з цим документом має можливість безплатно їхати у маршрутному таксі до часу досягнення повноліття. На що водій розлютився, відповівши: «Ти справжня нахаба, «вали» звідси «нафіг». Після цього полився п’ятихвилинний потік нецензурної лексики у бік ображеної дівчини, яка зі сльозами на очах покинула автобус. А маршрутний «перевертень», ввімкнувши на всю гучність музику, розпочав спілкування по мобільному телефону, вживаючи «природну» для нього лексику.

 

Чесно кажучи, таке хамське ставлення до людей та недотримання законодавства України не просто приголомшило мене та інших пасажирів цього злощасної маршрутки, але ввело у своєрідний шок та змусило серйозно задуматися над культурою поведінки наших перевізників. Адже цьому «героєві» відкрито начхати на те, що на той час в автобусі, окрім людей поважного віку, були ще школярі та немовлята, у присутності яких просто аморально вживати нецензурні слова. Та водій і далі відкрито демонстрував байдужість до випадку, який ввів у справжній шок пасажирів. Ця ситуація вкотре демонструє, що рівень хамства та байдужості водіїв у нашій країні просто зашкалює, тому гадаю, що пасажирам варто поставити «крапку» в списку «гріхів з інтервалом в секунди». Вседозволеність потрібно зупинити – пасажири мають відстоювати свої права!

 

Як з’ясувалося пізніше, маршрутне таксі №16 належить «Автопідприємству ДОЗ». Туди я і вирішила звернутися за проясненням ситуації, адже варто зауважити, що за статтею 13, ч.6, п.4 Закону України від 26.04.2001 №2402-ІІІ «Про охорону дитинства» дівчина мала цілковите право на безкоштовне перевезення, то чому тоді водій так жалюгідно вчинив? Поспілкувавшись з представниками «Автопідприємства ДОЗ», я отримала наступну інформацію: «Люди пільгових категорій мають право на безкоштовний проїзд маршрутними таксі цього приватного підприємства». Окрім цього вирішила поцікавитися, чи часом очільники подібних автопідприємств не забороняють водіям безкоштовно перевозити людей, погрожуючи зниженням заробітної плати, адже у наш час для більшості підприємців основною метою є наповнення власної «кишені». В «Автопідприємстві ДОЗ» стверджують, що про подібні речі мова взагалі йти не може, бо це суперечить законодавчій базі країни. Вони переконували мене, що водій маршрутного таксі отримає догану за недотримання «Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» та з ним проведуть бесіду щодо покращення культури поведінки при виконанні безпосередніх обов’язків.

 

Здавалося б, що проблема вирішена – «герой дня» отримає по заслугах та винесе своєрідний урок з цього ганебного випадку. Але я більш ніж впевнена, що це далеко непоодинокий випадок у його професійній практиці, коли він з такою легкістю ображав молоду пасажирку. Можливо, хтось скаже, що однієї догани недостатньо для приборкання хамства цього водія, але я гадаю, що керівництво таких підприємств просто зобов’язане стежити за поведінкою своїх працівників, бо їхня робота пов’язана перш за все не з «чотириколісною залізякою», а з людьми. Напевно, не кожен знає, що бути охайно вдягненим та чемним з пасажирами – це прямий обов’язок водія, який фіксується законодавством. Було б дуже добре, коли б не тільки цей водій, але й чимало інших перевізників Коломийщини зрозуміли свої грубі помилки та дотримувалися простих, але водночас необхідних та важливих «Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту», бо з кожним днем невпинно збільшується кількість скарг пасажирів.

 

Щоб довести справу до завершення, я вирішила дізнатися, що робити людям у тому випадку, коли водії відверто порушують їхні права. Ситуацію прояснив заступник голови райдержадміністрації Роман Панчук, який ствердно зауважив, що в жодному випадку не потрібно мовчати, варто одразу ж звернутися, як до приватного підприємства, якому належить відповідне маршрутне таксі, так і написати заяву на ім’я Р. Панчука з метою вияснення ситуації. Як засвідчив пан Роман, проблема одразу ж буде вирішена з дотриманням усіх норм, а водій – покараний.

 

Гадаю, що пасажири перш за все повинні знати свої права та боротися з відвертим хамством водіїв автобусів, тому звернулася до Коломийської РДА з журналістським запитом про надання переліку маршрутних таксі на Коломийщині, де діють пільги для різних категорій населення. Отже, пропоную читацькій аудиторії ознайомитися зі своїми правами (див. таблицю).

 

Окрім вищезгаданого, відповідно до ст. 37 Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт» автомобільному перевізнику, який здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, забороняється відмовлятися від пільгового перевезення, крім випадків, передбачених законом. Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно із законом. Також за інформацією Коломийської районної державної адміністрації, станом на 1 лютого 2012 року управлінням праці та соціального захисту населення райдержадміністрації укладено Договори на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян з 2 юридичними підприємствами та 8 приватними підприємствами, а саме: ВАТ «Коломийське автотранспортне підприємство», ТзОВ «Автопідприємство ДОЗ», пп. Палійчук В. Д., пп. Ясінський С. І., пп. Томчиковський О. В., пп. Стрижаковський В. В., пп. Талашок Ю. В., пп. Копильців І. А., пп. Якуб’як М.М., пп. Унгурян В.М.

 

Невиховані водії, які не дотримуються законодавства України, – здавалося б, що це типовий персонаж нашої буденності: щодня ми їх зустрічаємо, заходячи у маршрутне таксі, та тримаємо образи після грубого ставлення до нас, але не щоденно насмілюємося довести свої права, які передбачені Законами України. На перший погляд, схожі ситуації викликані непрофесійністю водіїв маршрутних таксі, але чи не задумувалися ви над тим, що, можливо, справа у нашій ментальності та рівні культури, чесності і моралі. Адже невиконання правил завжди залишається – ні, не на папері, а на нашій совісті, яка рано чи пізно дасть про себе знати навіть такому «перевертню», який постає перед нами в громадському транспорті. Настав час спинити та «придушити» хамство не тільки водіїв маршрутних таксі, але й проаналізувати власну культуру поведінки у соціумі.

 


Вікторія Мартинюк


Коментарі (8)

Іван 2012.02.15, 14:27
Якась дитинка писала?
ff 2012.02.15, 14:57
так по ходу вона сама і написала :) До речі, в франківську в мвк є транспортний відділ , скаржитесь туди-а вони водіїв за жабри. В коломиї теж має бути хтось відповідальний за комунальний транспорт, і не треба ходити по по адміністраціям АТП.
мама 2012.02.15, 15:07
Скаржитись до чиновників - марна справа, треба всім пасажирам в кожній маршрутці ставити на місце водія. А то курять -ти душишся, по мобільному з нудьги плещуть язиками як баби базарні по пів години. А хамлять як пенсіонерам, дітям. А в маршрутках брудно, порохи, вікна ледь просвічуються.
Справедлива 2012.02.15, 17:34
А чому гадаєте, що писала саме дитина? :)
Іван 2012.02.15, 18:09
Вікторіє, бо дорослі журналісти так не пишуть)
синок 2012.02.16, 07:14
"мама | 15.02.2012 15:07" Мамцю а давайте машиністів на місце поставим адже в поїздах так брудно, порохи, а ще й холодно і вікна ледь просвічуються, а вони зарази їдуть в теплі кабіні, "по мобільному з нудьги плещуть язиками як баби базарні по пів години". А ще які у нас продавці наглі ,а чиновники а меліціянти, а люди у нас - ну "форменные звери" ну вроді нас з вами...
Андрій 2012.02.16, 11:10
Яка різниця хто писав!!! Коли не ма куди звертатись то хай краще пишуть ніж займатись самоуправством (хоча і самому хочеться дати по чайнику водію коли він є хамло та ще й нагле). Таких випадків є валом, а наша біда в тому що ми забагато терпимо!!!!! Коли давати спротив то і резулітат буде. Коли влада не може порядок навести то давайте самим хоть щось робити, а не сидіти і плакати що чиновники такі. Яких вибрали таких і маємо!!!! Думати треба кого вибирати, а не тішитись що заробив сотню-дві за те що голосував. !!!!!
Микола 2012.02.16, 13:36
Стаття є актуальною. Хороша робота!
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2777
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3406
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3639
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6749 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3366
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3851 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415