«Будьте милосердні, як Отець»

 

 /data/blog/97897/cc4ef5f7deac0cd9bee2e1fa48e7deac.jpg

 

Дорогі друзі, коли сталася велика трагедія – смерть багатьох людей у Парижі (Франції) з причини терактів, то в соцмережах Інтернету можна було помітити різноманітну реакцію людей. Хтось собі ставив на аватарі у фейсбуці триколір французького прапору на знак підтримки та співчуття родинам загиблих, хтось приносив квіти до посольства Франції у Києві, а хтось це різко засуджував і критикував, посилаючись на факти, що французи та інші європейські народи, мовляв, не мали ніколи такої реакції на жахливі події війни в Україні.

В одному коментарі навіть було написано українською мовою «так їм і треба», щось подібного до української поговірки «катюзі по заслузі». Насправді мене, як християнина і священика, такі вислови лякають, бо вони, з одного боку, не будують, не підтримують, але сіють ворожнечу, а з іншого боку, виявляють брак християнської любові до ближніх, якими би вони, ці ближні, і не були. Лише Господь має право когось карати, людині цього права Господь не давав, а натомість сказав: «Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний» (Лк 6,36).

Пригадую, що кілька років тому, ми чули цей самий вислів «катюзі по заслузі» з уст деяких, так званих українців, у коментарях про подію Голодомору. З уст не одного було озвучено теорію, мовляв, то Господь так покарав український народ, то так собі цей народ заслужив і тому подібне. Звичайно, розуміється, що все в нашому житті відбувається з Божого допуску,  проте ніколи не можна приписати Богові якесь вбивство чи зло, вчинене людьми. Більше того, коли йдеться про тему Голодомору, то звичайно, не можна аж ніяк це приписати Богові, чи сказати, що йдеться про «Божу кару», ані так само не можна ніколи оправдати теракти чи вбивства, які стаються по цей день у світі.

Якою ж повинна бути реакція правдивого українця-християнина на жахливі події сьогодення та нашої зболілої історії?

Як можна ставитися до того, що багато людей стає жертвами терактів у світі?

Як можна ставитися до того, що в Україні в час «неоголошеної» війни помирає багато наших побратимів – чиїхось синів, чоловіків і батьків?

Як можна ставитися до того, що наш народ так сильно потерпів диявольський задум Голодомору, в чому співпрацювали ідеологічно налаштовані та засліплені дияволом люди?

Відповідь ми знаходимо у Христових словах: «Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний» (Лк 6,36). Брак любові і милосердя ніколи не можна оправдати. І це не означає, що ми, християни, проти справедливості, бо справедливість - це чеснота, яка йде в парі з милосердям. За життя треба боротися, його треба захищати (від моменту зачаття аж до природної смерті, виступаючи проти абортів та евтаназії). Своє життя треба захищати навіть, якщо це спричинить смерть нападника (у випадку війни). І навіть, якщо хтось цього не розуміє, зле поводиться, не співчуває, не підтримує, то не означає, що ми, християни, так само маємо поводитися.

Звичайно, постає сумнів у нашій голові, дивлячись на останні події, пов’язані з «неоголошеною» війною: невже ж ми повинні це терпіти, скільки можна підставляти другу щоку, коли тебе б’ють в іншу, коли всьому цьому прийде нарешті кінець? Невже ж ми, християни, повинні дати «по собі ходити» і над собою знущатися? 

Але ж відповідь ми знову знаходимо у словах Христових: «Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний». Що ж означає те милосердя, про яке Христос нас вчить, до якого нас закликає і спонукає практикувати, бо ж Він сам сказав, що за це отримаємо нагороду: «Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя» (Мт 5, 7).

Милосердя – означає не бажати нікому зла;

Милосердя – означає не тішитися з біди ближнього свого;

Милосердя – означає мати серце співчутливе до болю і біди ближнього;

Милосердя – означає ніколи не оправдувати вбивсто і всяке зло;

Милосердя – означає ніколи не завдавати болю ближньому, бо Господь за все відплатить;

Милосердя – означає простити навіть тому, хто мені завдає болю.

Відповіддю на всі наші заторкуючі запитання є також і логотип Ювілейного Року – образ Доброго Пастиря, який бере на свої рамена «загублену вівцю». Автором є священик Іван Рупнік, товариства Ісуса. В образі цієї заблуканої вівці є кожна людина, яка в певний період свого життя відбивається від Пастиря – Господа Бога, від стада – від своїх ближніх, а думає, що може собі дати раду сама. Причиною «заблуканості» вівці-людини завжди є впертість людини, її гріховність, її гордість, її ненависть до ближніх, її байдужість до Пастиря-Господа. 

Христос тримає двома руками «заблукану вівцю», торкає її – і це є символом того, що Христос прагне торкнути кожну людину, кожну людську особу, зцілити її, оздоровити від хвороби гріха, визволити від темряви зла і ненависті, від влади диявола, сатани. Саме він, що є ворогом Господа Любові і Милосердя, став причиною зла, вбивств, терактів, воєн – а люди, у своїй сліпоті, просто вибрали йти за його облудними намірами і співпрацювати з ним, бо не мали в собі світла Божого.

На образі зустрічаються Христос і людина, більше того, вони зустрічаються поглядом: Христос дивиться оком Адама, а чоловік оком Христа.  Кожна людина відкриває у Христі свою людськість та свою прийдешність, яку очікує. Подія відбувається немовби внутрі кісточки мигдалю, що в іконографії пригадує нам про дві природи Ісуса Христа – Божу і людську. А три відтінки синьо-голубого кольорів, зображені у виді трьох овалів нагадують нам перехід-рух від темряви гріха до світла Божої благодаті. Глибина темного кольору нагадує про незбагненну любов Бога-Отця, який все прощає, а тим самим дає і нам приклад всепрощення, без якого ніхто не має права претендувати на прощення Господнє: «Коли ви не будете прощати людям, то й Отець Ваш небесний не простить вам провин ваших» (Мт 6,15).

 

Тому, дорогі браття і сестри, роблячи певні висновки з нашого роздумування, напевно, всім нам варто просити в Бога ласку бути милосердними людьми: просити ласку стриманості, коли ми, із загостреним відчуттям справедливості, дуже хочемо когось покарати «вже і відразу»; не радіти з чийогось горя і не допускати думки «катюзі по заслузі». Залишмо суд Господеві, бо Йому він належить.  А ми, поки живемо, стараймося чинити діла милосердя, як Господь це чинить у відношенні до нас, прощаючи нам все і назавжди, аби ми лише мали бажання виправитися і стати кращими. Пам’ятаймо слова апостола Павла: «Не дозволь, щоб зло тебе перемогло, але перемагай зло добром» (Рим 12,21).

 

Автор: о. Йосафат Бойко, ВС


27.01.2016 1772 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

919
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1906
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2773
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3404
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3638
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6798 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5636

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6746 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7595
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2425
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4689
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5083
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

443
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

911
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1781
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3365
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

886
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1748
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3658
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3848 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5413