Борець Іван Піддубний – символ української сили та патріотизму

 

 

На днях минуло 65 років як не стало відомого у світі українського спортсмена-борця Івана Піддубного.

Іван Піддубний шість разів був чемпіоном світу з боротьби і 25 років поспіль залишався непереможним борцем у світі. Його називали «чемпіоном чемпіонів». Він залишив по собі легендарну славу атлета, ім'я якого стало символом сили.

Усе своє життя Іван Піддубний, куди б його не кидала доля, щиро любив Україну. Був випадок коли йому, за правління більшовиків, видали паспорт, де в графі національність було записано «русский». Піддубний одразу вимагав замінити паспорт, а після відмови власною рукою зробив виправлення на – «українець», за що був заарештований і навіть сидів у в'язниці.

Постать Івана Піддубного хотів би поставити вприклад усім, як людину-патріота, людину сильну і духом і тілом. Де б він не був, він завжди знав що він українець, і навіть паспорт хотів мати український. Я також щоро вірю що міліони тих людей зі сходу України (де зараз тривають військові дії) також є патріотами нашої держави і також будуть гордитись тим що в них український паспорт і вони українці (тільки треба дочекатися коли українські військові проженуть російських терористів).

Я знаю багатьох людей із Криму (і спортсменів у тому числі), які дотепер не здали і не бажають віддавати свої українські паспорти і з нетерпінням чекають коли Крим знову стане українським. Щодо спортсменів, то саме завдяки їхнім перемогам у різних куточках світу звучить наш державний гімн і підіймається наш державний синьо-жовтий прапор.

Тому давайте будемо брати приклад з Івана Піддубного і де б ми небули, завжди будемо пам’ятати і гордитись тим що ми українці, а наша держава уже незабаром стане мирною, незалежною, сильною та процвітаючою.        

Нині Російською Федераціїєю робляться спроби привласнити славу великого спортсмена, подаючи інформацію що це "русский богатырь", але як би цього не хотіла Росія, їй це не вдасться тільки через те, що всі уже знають, що Іван Піддубний був українцем: і родом і по духу!

 

Народився Іван Максимович 26 вересня 1871 року у селі Красенівка Полтавської губернії (тепер Чорнобаївський район Черкаської області) в селянській сімї. Мав ще трьох братів і сестер.З дитинства був привчений до різної важкої селянської роботи. Аж до зрілої молодості Іван прожив у селі. У 1892 році у пошуках роботи поїхавдо Криму. Найнявшись вантажником у морському порту працював у Севастополі та Феодосії.

Згодом почав займатися гирьовим спортом.

А 1897 року вперше взяв участь у чемпіонаті з боротьби на поясах у цирку.

З того моменту і почалася його спортивна кар'єра борця.

Виступав на аренах цирків як атлет-гиревик і борець на поясах, а в 1903 році переключився на класичну (французьку) боротьбу. Неодноразово виступав з гастролями в російських містах і за кордоном, відвідавши близько 50 міст у 14 країнах.

З 1898 року виступає у севастопольському цирку як борець-професіонал, вперше здобуває перемогу в цирковому чемпіонаті борців.

Протягом п'яти років Піддубний бере участь у гастролях цирку в багатьох містах України, Кавказу, Поволжя та Сибіру. Виступає не тільки у чемпіонатах з боротьби, а й із силовими цирковими програмами.

1904 року бере участь у міжнародному чемпіонаті в московському цирку й блискуче перемагає усіх суперників.

1905 року — перемога у світовому чемпіонаті в Парижі й звання чемпіона світу. Гастрольна поїздка до Італії і перемога на чемпіонаті в Ніцці. Того ж року Піддубний бере участь у змаганнях в Алжирі, Бельгії та Берліні.

На одному із чемпіонатів по боротьбі, в медичній картці Піддубного був зроблений запис: зріст 185 см, вага 114 кг, біцепс 46 см, груди 134 см на видиху, стегно 70 см, шия 50 см.

1906 року перемагає у двох чемпіонатах світу — у Парижі та Мілані.

1907 року у Відні стає чемпіоном світу вчетверте.

У 1908 й 1909 роках у Парижі та Франкфурті ще двічі виборює звання чемпіона світу.

Після цього Піддубний тривалий час не бере участі у великих змаганнях, переїжджає в своє село Красенівку, одружується, купує невеличкий будинок і займається сільським господарством.

Після тривалої перерви знову повертається в спорт та бере участь у гастролях полтавського цирку.

1922 року  Піддубний здобуває перше місце у великому чемпіонаті з боротьби в Московському цирку.

1925 року переміг у міжнародному чемпіонаті в Нью-Йорку. Згодом переможно виступив у Чикаго, Філадельфії, Лос-Анджелесі, Сан-Франциско та інших містах США. Після повернення з Америки не оминув Івана Піддубного і жорсткий терор більшовицької влади. У 1937 році його запроторили до в'язниці Ростовського НКВС. Там чемпіона катували, вимагаючи назвати номери рахунків і адреси закордонних банків, де він міг тримати свої заощадження, нібито покладені під час гастролей. Таких заощаджень у нього насправді не було. Незважаючи на світові досягнення, непереможного борця утримували у в’язниці більше року.

У листопаді 1939 року в Кремлі йому за видатні заслуги «за розвиток радянського спорту» було вручено орден Трудового Червоного Прапора.

1941 року в Тульському цирку відбувся прощальний виступ 70-річного атлета. До цього часу Іван Максимович не припиняв щоденних тренувань і дотримувався правильного режиму. Ніколи в житті не курив і не вживав спиртного. А також мав спеціальну сталеву тростину, вагою 1 пуд (16 кг), з якою постійно ходив.

Наприкінці життя Піддубний переїхав у російське місто Єйськ Краснодарського краю.

На прожиття підробляв у звичайній більярдній.

Після окупації Єйська гітлерівці запропонували йому виїхати до Німеччини і тренувати там борців. Піддубний відмовився.

Після війни Піддубний знову певний час мав проблеми із радянською владою — його заарештували і на цей раз звинувачували у співпраці з німцями. Але згодом усі звинувачення були зняті, а йому було присвоєно звання «Заслужений майстер спорту СССР».

Залишивши спортПіддубний був забутий усіма й останні роки доживав у злиднях. Постійно скаржився на те, що не вистачає хліба. У перші післявоєнні роки цей продукт видавали по картках — 500 г хліба на день. Цієї норми відомому борцю не вистачало. Заради їжі Піддубний був змушений продавати свої медалі, або міняти їх на хліб. Щоб вижитидовелося продати всі завойовані нагороди. 

Помер видатний український спортсмен на 78 році життя 8 серпня 1949 року в місті Єйськ. Там і похований.

Слава українським героям!


20.08.2014 Назар Павлів 5021 0
10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

917
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1903
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2771
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3398
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3636
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6794 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3824

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5635

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6743 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7592
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2422
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4688
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5081
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

442
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

909
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1778
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3362
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

885
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1746
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3657
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3843 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5410