Благовіщення Пресвятої Богородиці

 

 

 

Богородице Діво радуйся! Благодатна Маріє, Господь з Тобою.
Благословенна Ти між жінками, і благословенний Плід лона Твого.
Бо Ти породила Христа Спаса, ізбавителя душам нашим!
Бесіда святителя Прокла, Патріарха Константинопольського

 

Сьогоднішнє зібрання наше на честь Пресвятої Діви закликає мене, браття, промовити Їй слово похвали, корисне й для тих, які прийшли на це церковне торжество. Воно становить похвалу жон, славу їхньої статі, яку (славу) надає їй Та, Котра водночас є і Матір, і Діва. Довгоочікуване і дивовижне зібрання! Тріумфуй, природа, бо віддається честь Жоні; радій, рід людський, бо прославляється Діва. "А коли помножився гріх, стало благодаті у надміру" (Рим. 5, 20). Нас зібрала тут Свята Богородиця й Діва Марія, чистий скарб дівоцтва, омріяний рай Другого Адама, - місце, де відбулося з'єднання природ, де здійснилася Рада про рятівне примирення.

Хто бачив, хто чув, щоб жив у лоні Безмежний Бог, Якого не вміщають Небеса, Якого не обмежує лоно Діви!?

Народжений від жони не є тільки Бог і не є тільки Людина: цей Народжений сотворив жону, прадавні двері гріха, дверима спасіння; де змій розлив свою отруту, знайшовши непослух, там Слово збудувало Собі одухотворений храм, увійшовши туди послухом; де виник перший грішник Каїн, там народився безсіменно Іскупитель людського роду Христос. Чоловіколюбець не погордував народитися від жінки, адже це діло Його дарувало життя. Він не піддався нечистоті, вселившися в утробу, яку Він Сам улаштував далекою від всякого ушкодження. Якби ця Матір не лишалася Дівою, то народжений Нею був би просто чоловік, і народження не було б дивовижне; а позаяк Вона й після народження перебувала Дівою, то Хто ж - Народжений, як не Бог? Неосяжне таїнство, бо народився неосяжним чином Він, безперешкодно пройшовши дверима, коли вони були зачинені. Сповідаючи в Ньому з'єднання двох природ, Фома проголосив: "Господь мій, і Бог мій!" (Ів. 20, 28).

Апостол Павло каже, що Христос "для Юдеїв спокуса, а для Елінів божевілля" (1 Кор. 1, 23): вони не пізнали сили таїнства, бо його не збагнути розумові: "бо якби пізнали, не розіп'яли би Господа слави" (1 Кор. 2, 8). Якби Слово не вселялося в лоно, то плоть не возсіла би з Ним на Божественному Престолі; якби для Бога було образою ввійти в утробу, яку Він створив, то й Ангели гребували би служінням людині.

Той, Хто за Своїм єством не підлягає стражданням, із милосердя до нас піддав Себе багатьом стражданням. Ми віруємо, що Христос не через поступове сходження до Божественного єства зробився Богом, але, будучи Богом, за Своїм милосердям зробився Людиною. Ми не говоримо: "людина зробилася Богом"; але сповідуємо, що Бог втілився й став чоловіком. Рабу Свою обрав для Себе в Матір Той, Хто за природою Своєю не має матері, і Хто, будучи за Божественною волею на землі в образі людини, не має тут отця. Як один і той самий є і без батька, і без матері, за словом Апостола (Євр. 7,3)? Якщо Він - лише людина, то Він не міг бути без матері: і справді, у Нього є Мати. Якщо Він - тільки Бог, то Він не без Батька: справді, у Нього є Батько. Він не має матері як Творець Бог, не має батька як Людина.

Переконайся в цьому самим ім'ям Архангела, який благовістив Марії: йому ім'я - Гавриїл. Що означає це ім'я? - воно означає: "Бог і людина". Адже Той, про Кого він благовістив, є Бог і Людина, ім'я його передрікало це диво, аби вірою прийнята була справа Божественного домобудівництва.

Врятувати людей неможливо було простій людині, тому що будь-яка людина сама потребувала Рятівника: "всі бо згрішили, й позбавлені слави Божої" (Рим. 3, 23). Позаяк гріх піддав грішника влади диявола, а диявол піддав його смерті, то стан наш зробився украй тяжким: не було жодного способу врятуватися від смерті. Присилалися лікарі, себто пророки, але вони могли тільки ясніше вказати на немочі. Що вони робили? Коли бачили, що хвороба перевершує мистецтво людське, вони з Небес призивали Лікаря; один говорив: "Господи! Прихили небеса Твої та зійди" (Пс. 143, 5); інший благав: "Зціли мене, Господи, і зцілений буду" (Ієр. 17, 14); "Здійми силу Твою, і прийди врятувати нас" (Пс. 79, 3). Інший: "Воістину, чи Богові жити на землі? Небо й небо небес не вміщають Тебе, тим менше цей храм, що я збудував [імені Твоєму]" (3 Цар. 8, 27). "невдовзі хай прийдуть до нас щедроти Твої, ми бо вельми виснажені" (Пс. 78, 8). Інші говорили: "Не стало милосердих на землі, немає правдивих між людьми" (Міх. 7, 2). "Поспіши, Боже, врятувати мене, поспіши, Господи, на допомогу мені" (Пс. 69, 2). "і нехай би і забарилося, чекай на нього, бо неодмінно здійсниться, не скасується" (Авв. 2, 3). "Я заблукав, як вівця загублена: віднайди раба Твого, бо я заповідей Твоїх не забув" (Пс. 118, 176). "іде Бог наш, і не в безмовності" (Пс. 49, 3). Тому Той, Хто за природою є Цар, не знехтував єства людською, поневоленого лютою владою диявола, благосердий Бог не попустив бути йому завжди під владою диявола, Вічносутній прийшов і дав на сплату Свою Кров; для спокути роду людського від смерті віддав Своє Тіло, яке прийняв від Діви, звільнив світ від клятви закону, знищивши смерть Своею смертю. "Христос викупив нас від клятви закону", - вигукує святий Павло (Гал. 3, 13).

То знай, що Іскупитель наш не є проста людина, тому що весь рід людський поневолений гріхом, але Він також і не Бог лише, непричетний єства людського. Він мав тіло, бо якби Він не зодягнувся в мене, то й не врятував би мене. Але, оселившись у лоні Діви, Він одягнувся в мене засудженого, і в ньому - у тому лоні зробив дивовижну зміну: дав Духа й прийняв тіло, Той самий (перебуваючи) з Дівою і (народжуючись) від Діви. Тож, Хто Він, що з'явився нам? Пророк Давид указує тобі в цих словах: "Благословен, Хто йде в Ім'я Господнє" (Пс. 117, 26). Але ясніше скажи нам, пророк, Хто Він? Господь, Бог воїнств, говорить пророк: "Бог Господь, і з'явився нам" (Пс. 117, 27). "Слово стало плоттю" (Ів. 1, 14): поєдналися два єства, і поєднання перебувало незлитим.

Він прийшов рятувати, але мав був і прийняти страждання. Як могло бути і те, й інше разом? Проста людина не могла врятувати; а Бог в одному тільки Своєму єстві не міг страждати. Яким же чином відбулося і те, й інше? Те, що Він, Еммануїл, перебуваючи Богом, став і Людиною; і те, чим Він був, урятувало, - а те, чим Він став, страждало. Тому, коли Церква побачила, що іудейське сонмище увінчало Його терням, оплакуючи буйство сонмища, - говорила: "Підіть й подивіться, дочки Сіонські, на царя Соломона у вінці, яким увінчала його мати його" (Пісн. 3, 11). Він носив терновий вінець, і зруйнував осуд на страждання від терня. Він Той самий був і в лоні Отця і в череві Діви; Той самий — на руках Матері й на крилах вітрів (Пс. 103, 3); Він, Якому вклонялися Янголи, водночас лежав за столом із митарями. На Нього Серафими не сміли дивитися, і водночас Пілат влаштовував допит Йому. Він — Той самий, Якого бив раб і перед Яким тріпотіла всяка твар. Він розпинався на Хресті й сидів на Престолі Слави, - покладався в труну й простирав небо немов намет (Пс. 103, 2), - прилічений був до мертвих і скасував пекло; тут, на землі, обмовляли Його, як неправдомовця, - там, на Небесах, відплачували Йому славу, як Всесвятому.

Яке незбагненне таїнство! Бачу дива, і сповідую, що Він — Бог; бачу страждання, і не можу заперечувати, що Він - Людина. Еммануїл відкрив двері природи, як людина, і зберіг неушкодженими ключі дівоцтва, як Бог: вийшов з утроби так само, як увійшов через слух; однаково і народився, і зачався: безпристрасно ввійшов, без зотління вийшов, як про це свідчить пророк Ієзекіїль: "І привів він мене назад до зовнішніх воріт святилища, звернених обличчям на схід, і вони були зачинені. І сказав мені Господь: ворота ці будуть зачинені, не відчиняться, і ніяка людина не ввійде ними, бо Господь, Бог Ізраїлів, увійшов ними, і вони будуть зачинені" (Ієз. 44, 1-2). Ось - ясна вказівка на Святу Діву й Богородицю Марію. То най припиниться всяке протиріччя, і нехай Святе Писання освітить наше розуміння, аби одержати нам й Царство Небесне на віки вічні.

 

***

 

Митрополит Антоній Сурозький:

Благовіщення - день благої звістки про те, що знайшлася у всьому світі людському Діва, яка так вірить Богові, так глибоко здатна до послуху і довіри, що від Неї може народитися Син Божий. Втілення Сина Божого, з одного боку, справа Божої любови - хресної, доброї, такої, що рятує - і Божої сили; але разом із тим втілення Сина Божого є справа людської свободи. Святитель Григорій Палама говорить, що Втілення було б так само неможливе без вільної людської згоди Божої Матері, як воно було б неможливе без творчої волі Божої. І цього дня Благовіщення ми в Божій Матері споглядаємо Діву, Яка всім серцем, всім розумом, всією душею, всією Своєю силою зуміла довіритися Богові до кінця.


Ось благовістя, яке ми зараз чуємо в Євангелії: рід людський народив, приніс Богу в дар Діву, Яка була здатна в Своїй царственій людській свободі стати Матір'ю Сина Божого, який вільно віддав Себе в ім'я спасіння світу.


Амінь.

 

Братство

Фото: http://ua.for-ua.com/ukraine/2012/04/07/101857.html


07.04.2012 1457 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2777
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3406
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3639
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6749 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3366
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3851 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415