Як пов'язані між собою тіло і душа? Сплячий гігант

 

Як це не парадоксально, але виховання робить все можливе, щоб зробити наше тіло млявим і сонним, а зовсім не пробудження і живим. Навіть приділяючи увагу фізичному розвитку, ми часто вибираємо вправи, які спотворюють наш образ. Ми часто вважаємо, що тіло потрібно якомога швидше "довести до стандартного рівня".

 

Результат такого розвитку - обмеженість рухів, що веде до такого ж обмеженому сприйняття, почуттів і відчуттів.

 

Проте колись участь тіла була іншою.

 

У стародавньому Єгипті вважалося, що тілом керують ті ж закони, на основі яких було створено Всесвіт. Людина була подобою космосу, людське тіло - храмом, архітектура якого дозволяла проникнути в таємниці всесвіту. Єгипетські жерці вважали, що в будові тіла вкладено всі форми і закони, властиві астрономії, географії, музиці, математиці, архітектурі, магії, цілительству та мистецтва. Тіло славилось як Храм Знання. Кожен його орган був відображенням одного з божественних принципів і присвячений одному з богів. Здоров'я вважалося ознакою високого духовного рівня.

 

Тіло в мистецтві давньої Греції в V-III ст. до н.е. висловлювало прагнення до задоволення і служило естетичним виразом єдності душі та тіла. Еллінським ідеалом тіла був скоєний вираз філософських категорій шляхетного і прекрасного (kalokagathia).

 

Східні культури розвивали практики дихання і вправи йоги, щоб зробити тіло більш досконалим і мудрим. У буддійському мистецтві і практиках підкреслюється врівноваженість і перенесення центру ваги в центр живота. Вважається, що людина, сконцентрувавши увагу в цій точці, знаходить здатність відчувати сили Буття, які підтримують його, захищають і трансформують. Якщо ви концентруєтеся увагу на сонячному сплетенні, ваше тіло розслабляється, з нього знімається звичайне напруга, і ви здатні здійснювати звичайні дії легше і ефективніше. Для практикуючого йогу, буддизм або Тантру тіло стає, як і для стародавніх єгиптян, найвищим храмом перетворення, де зустрічаються всі сили світобудови, перетворюючись і творячи нове, вища єднання матерії і духу.

 

Подібне ставлення до тіла залишалося для західної цивілізації таємної за сімома печатками аж до 20 століття. І одним з перших, відкривши покрив цієї таємниці, був інженер, майстер дзюдо, Лікар і психотерапевт Моше Фельденкрайц .

 

В юності він зацікавився східними єдиноборствами тільки з метою навчитися самооборони без зброї . Освоївши джиуджитсу, в 1929 році він написав книгу "джиуджитсу і самооборона". Пізніше він познайомився з засновником сучасного дзюдо Ігор Кано і став одним з перших володарів чорного поясу в Європі. Створивши клуб дзюдо, Фельденкрайц став викладати в ньому і написав кілька підручників.

 

Через деякий час погіршився стан його коліна - результат давньої спортивної травми. Хірурги відмовилися робити операцію, і Моше вирішив відновити здоров'я сам. Електротехнік, математик і фізик, який закінчив Сорбонну і працював в лабораторії самого Жоліо-Кюрі, він рішуче змінив своє життя, приступив до вивчення анатомії, біомеханіки, моделей поведінки та функцій руху. Спостерігаючи за своїм коліном, він навчився використовувати його по-новому, щоб пересуватися легко і безболісно. Це самоспостереження лягло в основу книги "Тіло і зрілість у поведінці", що поклала початок новому напрямку, як у гімнастиці, так і у функціональній реабілітації.

 

Це новий напрямок Фельденкрайц назвав "функціональної інтеграцією" . Вона заснована на розвитку "осознавания через рух". Саме так називається найвідоміша з його книг.

 

Фельденкрайц виявив, що розкріпачення тіла одночасно розкріпачує заблоковані клітини мозку. Це досягається за допомогою дрібних і непомітних рухів, поступово звільняють нервову систему. А коли рухові нейрони "розблоковано", з'являється найбільша свобода рухів і відповідне звільнення думок, почуттів і відчуттів.

 

У кожного з нас образ власного тіла закодований в мозкових клітинах. Вчені називають цей образ "гомункулуса". Він сильно відрізняється від реального тіла, оскільки включає лише область свідомих дій. Так, у немовляти більшу частину цього образу займають губи і рот, а кінцівки і тулуб виглядають як тонкі лінії. Коли дитина вчиться ходити, лінії ніг стають усе ширше і об'ємніше, коли він вчиться писати - з'являється нова галузь, пов'язана з великими пальцями (причому в правшей область правого пальця значно більше області лівого). У музикантів області інших пальців теж збільшуються. У співаків та ораторів збільшені області, пов'язані з диханням, мовою і ротом.

 

Фельденкрайц прийшов до висновку, що "гомункулус" значно менше реальних можливостей людини і здебільшого обмежується рядом стандартних дій, необхідних для успішного функціонування особистості як члена соціуму.

 

Надамо слово йому самому:

"Сучасне суспільство задовольняється мінімальним розвитком індивіда. Розвиток потенційних здібностей припиняється у ранньому підлітковому віці, оскільки суспільство вимагає, щоб молоде покоління як можна швидше перетворювалося на корисних членів суспільства. Таким чином, індивіди починають ототожнювати себе зі своєю цінністю для суспільства. Це схоже на спробу засунути кілочок квадратного перерізу в круглий отвір: індивід прагне згладити, стерти свої біологічні особливості, відчужені себе від своїх внутрішніх потреб. Він засовує себе в цей круглий отвір, він вже активно хоче йому відповідати, тому що, якщо йому це не вдасться, знизиться його цінність у власних очах ... Тільки незвичайна людина буде вдосконалювати образ себе, реалізуючи свої потенційні можливості ".

 

Нам доводиться дорого платити за прагнення будь-якою ціною домогтися суспільного визнання і похвали. Намагаючись вставити квадратний кілок в кругло отвір, ми все більше забуваємо як про свою унікальність, так і про потреби власного тіла. І наші рухи стають такими ж обмеженими, ригідними і кованими, як і наші думки і почуття.

 

Фельденкрайц був одним з перших лицарів, що вступили в сутичку з драконом уніфікації та стандартизації, що тримає в полоні розум, тіло і здібності людини. Слідом за своїм попередником Маттіасом Александером він пробив пролом в стіні, багато століть розділяла тіло і свідомість. І слідом за ним в цій сутичці взяли участь його послідовники і учні.

 

"Коли групі семирічних дітей дають команду:" Груди вперед, живіт втягти, кроком руш! "- Ця команда відлунює у усього їхнього подальшого життя. Цю команду вони чують потім знову і знову - якими б словами вона не була виражена. Ефект від цієї команди поступово накопичується, впливає все сильніше, створюючи цілі країни і народи людей, яких найбільше лякає думка про опір і відмову підкорятися команді. Час змінити саму команду, дозволивши семирічним і сімдесятирічним крокувати не в ногу, а в гармонії з ритмами власного тіла ".


Ці слова належать одній з послідовниць і співробітниць Фельденкрайца - філософу, психологу , культуролог і автору безлічі інноваційних методик у медицині та освіті Джин Х'юстон. Разом зі своїм чоловіком Робертом Мастерсом вона багато років присвятила вивченню фізичних і духовних здібностей особистості, яку вона порівнює зі "сплячим велетнем", що починають прокидатися. І від кожного з нас залежить, де ми опинимося після пробудження - в царстві дракона або людини.

 

Аліна Даніель


20.05.2012 1305 0
Коментарі (0)

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2778
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3406
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3640
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5638

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6749 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2427
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3367
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3852 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5415