8 додатків на смартфон, які можуть перетворити вас на справжнього науковця

Думаєте дзвінки, листування та красиві фото – це всі можливості вашого смартфону? 

Насправді, він може перетворитися на справжню наукову лабораторію, де проводять спостереження, вивчають космос або прогнозують землетруси, інформує Фіртка з посиланням на УП. Життя.

Для цього вчені з усього світу розробляють різноманітні наукові додатки, в яких можна фіксувати цікаві природні явища та вивчати наукові теми.

Крім того, інформацію від користувачів інколи використовують під час справжніх дослідженнь. 

Якщо ви давно мріяли займатися наукою, Popular Science пропонує кілька таких додатків для занять на вашому смартфоні.

1. eBird

Якщо ви любите вивчати птахів та спостерігати за ними, то повинні завантажити додаток eBird, з яким працює Орнітологічна лабораторія Корнелла.

Цей додаток дозволяє виявляти і реєструвати спостереження за птахами, а також ділитися цими результатами з іншими користувачами, зокрема вченими, які наносять на карту популяції птахів по всій земній кулі.

Використовуйте інтерфейс, щоб визначити своє місце розташування і відзначити птахів, яких бачите поблизу. 

Додаток також допомагає ідентифікувати види птахів, надає дані про загальні спостереженнях в вашому регіоні та направляє до найближчих точок доступу.

А також сповіщає, коли з'являється можливість для потенційно рідкісного спостереження. 

Крім того, eBird працює в автономному режимі, безкоштовно його можна завантажити на пристрої Android і iOS.

2. Star Walk

Ця програма відображає нічне небо. 

Star Walk буде використовувати датчики на вашому пристрої, щоб з'ясувати, де ви знаходитеся, і які небесні об'єкти в полі зору вашої камери.

Він  також розповість трохи про зірки і планети, на які ви дивитеся.

У будь-який час в додатку можна знайти інформацію про нічне небо, та навіть відстежити Міжнародну космічну станцію.  

Загалом, в додатку можна знайти багато наукового контенту для вивчення.

Він безкоштовний для Android і iOS, якщо вам не заважає реклама. 

Для версії без реклами доведеться витратити 3 долари.

3. NASA Globe Observer

З цим додатком ви можете по-справжньому допомогти науковій спільноті. 

Оскільки спостереження користувачів NASA Globe Observer розглядаються під час реальних наукових досліджень. 

Ви можете використовувати додаток для збору інформації в трьох областях: хмарний покрив, рослинний покрив і місця проживання комарів. 

Щоб розмістити та надіслати інформацію в NASA, потрібно зробити фото та дотримуватися умов користування.

Скажімо, вам цікаво спостерігати за хмарами. За допомогою програми ви можете робити знімки неба, визначати типи пуху, які ви бачите, і зареєструвати своє місце розташування за допомогою GPS-датчиків телефону. 

Потім NASA зможе порівняти ваші записи з супутниковими знімками. Це дозволяє вченим краще скласти уявлення про погодні умови і системи, що неоціненно для майбутніх досліджень.

Додаток також безкоштовний для пристроїв Android і iOS.

4. MyShake

Встановивши цей додаток, ви можете допомогти у формуванні моделі прогнозування землетрусів.

Дослідники з Каліфорнійського університету з лабораторії Берклі розробити MyShake, щоб використовувати смартфони для створення глобальної картини сейсмічної активності. 

Ця програма використовує датчики телефону для збору даних, але робить це в фоновому режимі, не впливаючи на звичайну активність пристрою. 

Згодом дослідники можуть використовувати цю інформацію для поліпшення моделей землетрусів і вдосконалення систем прогнозування.

Сам додаток працює у фоновому режимі, реєструючи сейсмічну активність і виявляючи справжні підземні поштовхи.

Однак ви можете використовувати його не тільки для збору даних. 

MyShake також дозволяє переглядати останні сейсмічні рухи поблизу або в будь-якій точці світу, а також дає поради про те, що робити у випадку землетрусу. 

Безкоштовне використання додатку доступне для користувачів Android.

5. The Elements

За допомогою цього додатку можна детально вивчити всі елементи з таблиці Менделєєва, а також побачити як вони взаємодіють між собою. 

Додаток створив науковець Теодор Грей

Всі елементи в додатку відображаються у своїй фізичній формі за допомогою 3D-моделювання. 

Тут також можна прочитати детальну  інформацією про конкретний елемент, зокрема властивості, як його винайшли та як використовують сьогодні. 

Додаток перекладений на кілька мов, є можливість підібрати для себе комфортний варіант. 

Він доступний для системи iOS, але не безкоштовний – коштує дев'ять доларів.

6. AcceleratAR


Ви коли-небудь хотіли побудувати прискорювач елементарних частинок у власній кімнаті?

Цей додаток допоможе зробити це за допомогою доповненої реальності.

Він дає можливість камері телефону накладати цифрову графіку прискорювача елементарних частинок поверх фізичного світу. 

Це не зовсім Великий адронний коллайдер – але теж вражає.

Додаток розробити фізики з Інституту Кокрофта та Ліверпульського університету.

AcceleratAR можна безкоштовно завантажити на пристрої Android.

7. Wolfram Alpha

Цей додаток дає відповіді на складні наукові питання за кілька секунд. 

Програма може складати фізичні і хімічні формули, розповісти про властивості матеріалів та геологічні шари Землі, створити детальні карти зірок і багато іншого.

Цей інструмент також допоможе вирішити складні математичні рівняння, перетворити одиниці вимірювання і навіть отримати доступ до даних про погоду.

Додаток можна завантажити на пристрої Android і iOS, вартість – три долари. 

8. Science Journal

Додаток Google Science Journal – це своєріднрий цифровий щоденник для наукових досліджень.

Тут можна зберігати свої нотатки, фото та спостереження. 

Він надає інструменти для запису даних про умови навколо вас.

За допомогою датчиків телефону, в додатку також можна вимірювати світло, звук, атмосферний тиск і рух. 

Додаток – безкоштовний для Android і iOS.


02.06.2020 3919
Коментарі ()

10.05.2022
Тетяна Дармограй

Чимало українців, які наразі у відносній безпеці, відчувають провину, що можуть жити звичним життям. Зокрема, у них нерідко виникає так званий «синдром вцілілого».

920
28.04.2022
Тетяна Дармограй

Фіртка поспілкувалась з психологинею Оленою Коструб про те, як упоратися з втратою близької людини, як підтримати того, хто переживає втрату та чого робити не потрібно.    

1907
19.04.2022
Алла Павлуцька

Що таке війна для психіки, як уникнути конфліктів у команді, якщо ти волонтер? Як волонтерити, щоб не вигоріти передчасно? Як говорити з дітьми про війну та заспокоювати їх? Вправи, які допоможуть під час паніки в укритті та вдома, про синдром “провини вцілілого” та інша корисна інформація від психологині та коуч-менторки.

2777
15.04.2022
Уляна Мокринчук

Фіртка продовжує публікувати історії людей, які особисто пережили жахіття війни та переїхали з місць, які постраждали від воєнних дій, на Івано-Франківщину або перебувають тут транзитом.

3405
08.04.2022
о. Володимир Лукашевський

Війна торкається абсолютно кожного. З чим найчастіше сьогодні люди звертаються до лікаря та як побороти відчуття неспокою, говоримо з терапевтом Клініки св. Луки Лілією Федунців.

3639
07.04.2022
Мар’яна Цимбалюк

Голова Івано-Франківського обласного відділення Асоціації фахівців з нерухомості України розповів про те, що відбувалося з орендою житла на початку війни, чи стабілізувалися ціни, настільки комерційна нерухомість виросла в ціні у зв'язку з релокацією бізнесу і що слід очікувати на ринку нерухомості Прикарпаття найближчим часом.

6799 1

24 лютого Росія оголосила про початок так званої «спеціальної військової операції» в Україні. Кожній розважливій людині зрозуміло, що те, що відбувається в Україні, є повномасштабною війною. Однак, це не класична конвенційна війна (масові звірячі злочини проти мирного населення це підтверджують), в якій збройні сили однієї держави у відкритій конфронтації за нормами міжнародного права протистоять військовим силам іншої.

3826

Сьогодні кожен українець незалежно від своїх політичних, релігійних чи інших поглядів є солдатом української армії, що захищає свою країну від російсько-білоруських окупантів.

5637

Російський ліберал не може відчувати емпатію до українського народу, до його трагедії. Для нього душевні терзання російського мародера і вбивці куди важливіші і, головне, ближчі. Це таке осмислення власної нікчемності.

6749 1

Раз на рік Президент США звертається до країни з трибуни у Конгресі. State of the Union. Своєрідний звіт про стан речей в країні. Перші 20 хв (з 60) були про Україну. Овації стоячи кожну хвилину. Майже всі з українськими прапорцями.  

7596
18.04.2022

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують дотримуватись основних правил.

2426
28.03.2022

Вже незабаром в Івано-Франківську запрацюють анонсовані владою соціальні ринки. Тут всі охочі зможуть придбати продукти за нижчою, аніж у магазинах, ціною.

4691
25.03.2022

Харчуватися тут можуть як евакуйовані українці, так і місцеві мешканці громади.

5084
09.05.2022

Кожен охочий мав змогу доєднатися до молитви через трансляцію на інтернет-ресурсах Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та Архікатедрального собору.  

445
04.05.2022

Розмова між предстоятелями церков відбулась через відеозв'язок Zoom і тривала близько 40 хвилин. Патріарх Кирило під час розмови з протягом 20 хвилин, "читаючи з папірця", намагався переконати Папу Римського в доцільності війни росії проти України. 

913
25.04.2022

Православні християни вшановують пам'ять преподобного Василя Сповідника, єпископа Парійського. Наші пращури у молитвах до святого просили про надання сили та хоробрості, а також про позбавлення від хвороб. Що не можна і що  слід робити в цей день.

1782
07.04.2022

Християни східного обряду 7 квітня відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці – третє за значенням свято після Різдва та Великодня. Згідно віруваннями цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив її про те, що вона стане матір'ю Ісуса Христа.  

3366
08.05.2022

Схиляємось перед матерями та батьками, які виростили мужніх патріотів, перед дітьми, які втратили батьків...

887
25.04.2022

У Франції офіційно оголосили переможця президентських виборів, другий тур яких відбувся у неділю 24 квітня.

1749
07.04.2022

Нагадаємо, що попри те, що ЗСУ фіксують численні обстріли українських земель, що ведуться з території Білорусії; дислокацію на білоруських землях російських окупантів, котрі вбивають, гвалтують та грабують цивільне населення в Україні Лукашенко цинічно заявляє, що Білорусь не є учасником війни.  

3659
05.04.2022

Метою законопроєкту є встановлення кримінальної відповідальності за пропаганду символіки військової агресії рф проти України та за порушення законів і звичаїв війни в частині використання військовими формуваннями держави-агресора цивільного населення окупованих територій в якості «живого щита».

3850 9
20.03.2022

За словами Володимира Зеленського, РНБО прийняла рішення призупинити будь-яку діяльність на території України низки партій, які мають зв’язки з росією.

5414